Roos huwelijk nog niet bezegeld


Frank Wittebrood en Peter Lemke waren een van de eerste homokoppels die zaterdagnacht in Amsterdam in het huwelijk traden.
© rtr
BRUSSEL -- Volgens de minister van Justitie, Marc Verwilghen, is het helemaal niet zeker dat er binnenkort homohuwelijken in ons land kunnen plaatsvinden. Zijn collega van Volksgezondheid, Magda Aelvoet, had dat nochtans aangekondigd . België zou al volgend jaar het Nederlandse voorbeeld volgen, meldde zij trots.

Misschien komt het wel nooit helemaal goed tussen de ministers Aelvoet (Agalev) en Verwilghen (VLD). Na hun verschil in visie op de drugsnota, komt daar nu een meningsverschil over het homohuwelijk bij.

Minister Aelvoet verspreidde gisteren de mededeling dat twee vrouwen of twee mannen binnenkort zullen kunnen trouwen. Op wetgevend vlak is dat een eenvoudige operatie, waardoor al eind april een concreet wetsontwerp zal voorliggen.

Aelvoet was allicht geïnspireerd door het Nederlandse voorbeeld. Sinds zondag kunnen Nederlandse homo's burgerlijk trouwen, net als hetero's. Vier paren vierden de wereldprimeur trouwens al meteen om 0.01 uur in Amsterdam.

Volgens Verwilghen zal ons land niet zo snel de Nederlanders volgen. ,,De realiteit is dat een werkgroep van Volksgezondheid, Justitie en Gelijke Kansen onderzoekt hoe bestaande discriminaties tussen de verschillende samenlevingsvormen kunnen weggewerkt worden. Een van de manieren waarop je dat kan doen is het huwelijk. Maar voorlopig is dat een denkoefening, meer niet.''

Volgens Verwilghen zal die weg niet eens gevolgd worden. ,,Want het is juridisch helemaal niet zo eenvoudig als men laat geloven.'' Verwilghen denkt dat de oplossing gevonden wordt bij een ander soort contract dan het huwelijk.

Ook Nederland kende vóór het huwelijk van zondag het geregistreerd partnerschap. Maar omdat het verschil met het burgerlijk huwelijk zo klein was, beschouwde Nederland dat partnerschap hoe langer hoe meer als een onzinnige complicatie.

Verwilghen is overigens niet de enige die het nieuws over de homohuwelijken betwist -- ook andere regeringsbronnen nuanceren de euforie van Agalev. Een en ander zou enkele weken geleden wel ter sprake zijn gekomen op het kernkabinet, maar er zijn nog geen concrete toezeggingen. Laat staan dat er al een beslissing is genomen.

Anke Hintjens van de federatie van holebi-verenigingen reageert dan ook voorzichtig enthousiast. ,,Het echte feest is voor later. We blijven afwachten of het voornemen van de regering werkelijk wet wordt. Maar het is natuurlijk een schitterend voornemen, we ijveren hier al jaren voor.''

,,Het openstellen van het huwelijk is de formele erkenning dat holebi's en hetero's gelijkwaardig zijn. Homo's en lesbiennes die trouwen, krijgen dezelfde rechten en plichten als andere paren. Officieel worden ze familie, dat heeft gevolgen voor het erfenisrecht en in de sociale zekerheid, waar nog discriminaties gelden. Ook het belastingstelsel voor getrouwden is anders -- met voor- en nadelen.''

Het adopteren van kinderen wordt door het roze huwelijk niet meteen gemakkelijker. Ook al wordt bijvoorbeeld een getrouwde, lesbische vrouw zwanger, dan nog heeft haar echtgenote niet automatisch de ouderlijke rechten over dat kind. Ouderschap is in België een kwestie van afstamming. Adoptie of sociaal ouderschap zouden een oplossing kunnen bieden, maar blijkt juridisch niet zo eenvoudig. In Nederland kan adopteren -- behalve van buitenlandse kinderen.