Hirsi Ali wil Vlaams Belang verbieden
De beveiliging van het voormalig Nederlands parlementslid wordt niet meer betaald door Nederland. Verschillende parlementsleden willen fondsen verwerven om toch een goede beveiliging te voorzien.
ANTWERPEN - De bekende Nederlandse politica Ayaan Hirsi Ali pleit ervoor om het Vlaams Belang verbieden. ,,Deze partij lijkt heel sterk op extremistische moslims zoals die van de Hofstad-groep'', zei Hirsi Ali gisteravond tijdens een debatavond in Antwerpen. Het Vlaams Belang is niet opgezet met de uitspraken.
Het debat werd georganiseerd door Liberales, een links-liberale denktank van de VLD. Naast Hirsi Ali namen onder meer ook Mimount Bousakla (SP.A) en journaliste Nadia Dala aan het debat deel, schrijft de krant Gazet van Antwerpen.

,,Gevaarlijke nonsens''

,,U zal het misschien niet graag horen - ... - maar U staat dichter bij het Vlaams Belang dan bij de Vlaamse liberalen'', reageert Vlaams-Belangvoorzitter Frank Vanhecke vanmiddag in een open brief aan Hirsi Ali. ,,De standpunten die het Vlaams Belang vandaag inneemt, verschillen nauwelijks van die van U of Geert Wilders. Onze voorstellen inzake gezinshereniging, de opvang van asielzoekers in de eigen regio en de beperkte toegang tot de sociale zekerheid staan in Nederland intussen in het programma van de traditionele partijen of zijn regeringsbeleid.''

Vanhecke gaat ook niet akkoord met Hirsi Ali's vergelijking tussen Vlaams Belang en de Hofstad-groep. ,,Wij hebben nooit en nergens opgeroepen tot geweld. Wij knutselen geen bommen in elkaar, bedreigen geen politici met de dood of plannen geen moordaanslagen. Wij pleiten alleen voor gezond verstand en een ander vreemdelingenbeleid.''

De ,,Hofstadgroep'' is een radicaal-islamitisch netwerk in Nederland dat onder meer banden had met Mohammed B., de man die de moord op cineast Theo van Gogh beraamde.

Ayaan Hirsi Ali werd in januari door Reader's Digest uitgeroepen tot Europeaan van het jaar. Hirsi Ali is lid van de Tweede Kamer-fractie van de liberale partij VVD en houdt zich bezig met integratie- en emancipatiebeleid. In 2004 schreef ze het scenario van de door Theo van Gogh gemaakte film 'Submission part I' , tegen vrouwonvriendelijke Koranteksten. Na de moord op Theo van Gogh moest Hirsi Ali een tijdlang onderduiken.