Landuyt  voor afschaffing wet-Lejeune
Foto: mh
BRUSSEL 30/12 (BELGA) = Justitie kan strenger én efficiënter. Dat zegt federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) Hij bereidt een boekje voor over justitie, zijn ,,echte passie''. De publicatie is te verwachten voor maart, net voor de verkiezingscampagne.
Dat zegt hij in een interview met De Morgen. Landuyt ontkent dat het boekje een open sollicitatiebrief is om de volgende minister van Justitie te worden, maar zegt dat hij ,,altijd is bezig geweest met justitie. Om de zoveel jaar maak ik graag een stand van zaken op, op basis van mijn ervaring.''

Om de overbevolking van de gevangenissen tegen te gaan pleit hij voor de afschaffing van de wet-Lejeune. ,,Gevangenissen dienen om mensen op te sluiten die een gevaar vormen voor de maatschappij. Een oplichter tref je veel meer door hem zijn villa af te nemen'', aldus Landuyt.

,,Een straf moet een straf zijn, punt uit. Nu zitten we in een opbodsituatie: een rechter geeft twintig jaar om zeker te zijn dat iemand acht jaar in de gevangenis zit. En wie zich goed gedraagt komt vroeger vrij. Keer de wet gewoon om: wie zich misdraagt, zal langer moeten blijven zitten.''

Landuyt zegt ook dat het tijd is dat justitie de Belgische staatsstructuur reflecteert, maar niet door justitie te splitsen. ,,Zorg voor duidelijkheid'', aldus de bewindsman van sp.a.