BRUSSEL - In de urine van de nieuwe sprintkoningin, de Amerikaanse Kelli White, zijn sporen van Modafinil gevonden. Modafinil is een stimulerend product dat voorlopig nog niet op de lijst van verboden middelen staat. Dat schrijft de Franse sportkrant L'Equipe zaterdag. De 26-jarige White ontkrachtte de dopingbeschuldigingen aan haar adres. ,,Ik ben onschuldig, ik heb geen fout gemaakt,'' aldus White.
Het nieuws werd bevestigd door de Internationale Atletiekfederatie. White won op de wereldkampioenschappen atletiek in Parijs zowel de 100 als de 200 meter. De Amerikaanse Atletiekfederatie (USTAF) besloot White niet te laten starten in de finale van de 4x100 meter bij de vrouwen.

De USTAF wil daarmee een mogelijke diskwalificatie van haar kwartet voorkomen. Mocht Kelli White effectief beschuldigd worden van dopingmisbruik zou die er komen. White controleerde positief op het stimulerend product Modafinil, dat voorlopig nog niet op de verboden lijst staat.

Van de Internationale Atletiekbond (IAAF) mocht de wereldkampioene op de 100 en 200 m evenwel starten in de finale van de 4x100 m. De IAAF kwam tot die beslissing na de uitleg van de atlete gehoord te hebben. White gaf toe een medische behandeling te volgen voor een erfelijke ziekte, die gans haar familie treft. Maar atleten zijn verplicht dit te melden aan de IAAF, en dat gebeurde niet.

"Het urinestaal van White na de finale van de 100 m bevat Modafinil. De IAAF ontving de resultaten van de controle na de finale van de 200 m nog niet, maar luisterde wel naar de verklaringen van Kelli White", luidde het in een communiqué van de IAAF. "Ze nam de substantie op medisch voorschrift. De aard van het product en haar uitleg vragen om meer uitleg", vervolgt de tekst nog. "De IAAF is van oordeel dat, rekening houdend met de zware gevolgen voor de atlete, die een schorsing en uitsluiting van het WK riskeert, de meest geschikte maatregel is van haar te laten deelnemen tot alle wetenschappelijke en andere onderzoeken achter de rug zijn", besloot het persbericht. De USTAF nam echter het zekere voor het onzekere.

White al eerder betrapt

Modafinil is een middel tegen vermoeidheid. Het Anti-dopingagentschap wil het tegen de Olympische Spelen van 2004 in Athene op de verboden lijst zetten.

White werd in juli 2002 na een competitie in het Stade de France al eens betrapt op Triamcinolone acetonide, een in Frankrijk verboden product. Daardoor mocht ze van 1 januari tot 30 juni 2003 in Frankrijk niet aan wedstrijden deelnemen.