Rijke Rus stapt in Fortis
Foto: © Donskoy Dmitryi
De Russische miljardair Suleiman Kerimov is een van de partijen die Fortis voorziet van de broodnodige kapitaalinjectie. Kerimov, een van de rijkste mensen ter wereld, heeft ter waarde van ongeveer 400 miljoen euro nieuwe aandelen Fortis gekocht. Dat meldde The Wall Street Journal maandag op basis van anonieme bronnen.
Kerimov zou het geld in Fortis hebben gestoken middels zijn Zwitserse investeringsdochter Millenium Group.

Millenium had al ongeveer twee procent van Fortis in handen. De nieuwe aandelen werden vorige week uitgegeven door Fortis als onderdeel van een een grote ingreep om 8,3 miljard euro aan nieuw kapitaal op te halen om de balans te versterken.

Kerimov is in België vooral bekend als privépatiënt van het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek.

Maar Kerimov is niet de enige opvallende eigenaar van Fortis. Via het Libische staatsinvesteringsfonds, Lybian Investment Authority, zou ook de Libische leider Moammar Khadaffi een bescheiden belang in de bank hebben genomen.

En eerder werd al bekend dat de Chinese verzekeraar Ping An zijn belang in Fortis flink heeft vergroot. Ping An tekende in op de miljardenemissie die Fortis vorige week aankondigde om de financiële huishouding van het concern gezond te houden. De Chinezen hebben al een belang van 5 procent in Fortis en bezitten ook de helft van het vermogensbeheerbedrijf van Fortis.

Fortis blijft echter ook in trek bij investeerders dichter bij huis. Een derde van de nieuw uitgegeven aandelen is opgekocht door het Nederlandse ambtenarenpensioenfonds ABP.

Fortis verloor vorige week donderdag een vijfde van zijn beurswaarde na de aankondiging van een financiële noodgreep waarmee ruim 8 miljard euro wordt toegevoegd om de balans te versterken.

Het Belgisch-Nederlandse concern is in de problemen gekomen door de dure overname van ABN Amro-onderdelen in combinatie met de slechte omstandigheden in de bankensector als gevolg van de kredietcrisis.