Dedecker naar N-VA
Foto: put
BRUSSEL - Jean-Marie Dedecker wordt lid van N-VA. Ook de Gentse professor Boudewijn Bouckaert maakt de overstap. Tot nog toe werd aangenomen dat Dedecker met een eigen rechts-liberale partij zou beginnen. Hij had al de denktank 'Cassandra' in het leven geroepen.
Kort na de gemeenteraadsverkiezingen werd Dedecker door de statutaire commissie van de VLD uit de partij gezet. Voorzitter Bart Somers wilde Dedecker uit de partij en noemde hem een onverbeterlijke ruziestoker. Nadien werd gespeculeerd over de politieke toekomst van Dedecker. Zelf gaf hij tijdens een debat in Gent aan te geloven dat er volgend jaar een rechtsliberaal project zou klaarstaan.

Hij had onlangs de vzw Casandra opgericht, een denktank die ideëen moest aanreiken voor een echte vrije markteconomie met zo weinig mogelijk overheidsingrijpen. Veel aandacht moest ook gaan naar de Westerse normen en waarden, binnen de verklaring van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Hugo Coveliers, die eerder al uit de VLD was gezet en in het zog van het Vlaams Blok zit, hoopte samen met Dedecker naar de kiezer te kunnen stappen. Coveliers reageert teleurgesteld, maar ,,respecteert zijn keuze''.

Bouckaert

De Gentse professor Boudewijn Bouckaert, die enige tijd geleden nog deel uitmaakte van het VLD-partijbureau, bevestigde vanmorgen zijn overstap met Jean-Marie Dedecker naar de N-VA.

Het hoofdstuk om een eigen rechtsliberale partij op te richten, is afgesloten. ,,Maar ik blijf mijn opinies trouw en zal mijn liberale opinies blijven verdedigen'', aldus Bouckaert.

Een eigen partij oprichten was een wensdroom, maar niet realistisch, zegt Bouckaert nog. De tijd voor de federale verkiezingen van volgend jaar was te krap. Bovendien was het zeer moeilijk om boven de kiesdrempel van vijf procent te raken.