Alle zes de dopingzondaars ontmaskerd
David Rebellin pakte zilver in de wegrit Foto: ap
Davide Rebellin, Stefan Schumacher, Rashid Ramzi, Athanasia Tsoumeleka, Vanja Perisic en Yudelquis Contreras. Dat zijn de zes atleten die tijdens de Olympische Spelen in Peking positief getest hebben op het gebruik van CERA, EPO van de derde generatie.
Dinsdag had het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten weten dat tijdens de Spelen zes personen positief getest hadden op cera.

De twee wielrenners, Schumacher en Rebellin, zijn wellicht de meest in het oog springende namen op het lijstje. De 37-jarige Rebellin won net nog de Waalse Pijl en pakte zilver op het zware parcours in Peking na de Spanjaard Samuel Sanchez.

De Duitser Schumacher reed vorig jaar samen met Rebellin bij wielerploeg Gerolsteiner. Hij won twee tijdritten in de Tour de France en werd 13de op de Olympische tijdrit.

Rashid Ramzi pakte goud op de 1500 meter in Peking. Hij kwam er, ondanks zijn Marokkaanse origine, uit voor Bahrein.

De 27-jarige Tsoumeleka eindigde in Peking als 9e op de 20 km, het nummer waarop ze haar olympische titel van Athene 2004 verdedigde. Haar positieve controle dateerde van 6 augustus, enkele dagen na haar wedstrijd. De Griekse had ook net voor de Spelen al positief getest. Toen dat nieuws op 17 januari bekendraakte, had ze verkondigd dat ze een punt achter haar carrière zou zetten.

Perisic brak in Peking weinig potten. Ze werd in de eerste ronde van de 800m zesde en voorlaatste in haar reeks en was meteen uitgeschakeld. Dinsdag had het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten weten dat tijdens de Spelen van Peking zes personen positief getest hadden op cera, epo van de derde generatie. Drie van de zes waren atleten. Betrapte atleten:
Stefan Schumacher (Duitsland) - wielrennen
Davide Rebellin (Italië) - wielrennen (zilver)
Rashid Ramzi (Bahrein) - 1500m (goud)
Athanasia Tsoumeleka (Griekenland) - Snelwandelen
Vanja Perisic (Kroatië) - 800m
Yudelquis Contreras (Dominicaanse republiek) - gewichtheffen