De Griekse snelwandelaarster Athanasia Tsoumeleka en de Kroatische Vanja Perisic, een 800m-loopster, hebben tijdens de Olympische Spelen van Peking een positieve dopingtest ondergaan.
De 27-jarige Tsoumeleka eindigde in Peking als 9e op de 20 km, het nummer waarop ze haar olympische titel van Athene 2004 verdedigde. Haar positieve controle dateerde van 6 augustus, enkele dagen na haar wedstrijd. De Griekse had ook net voor de Spelen al positief getest. Toen dat nieuws op 17 januari bekendraakte, had ze verkondigd dat ze een punt achter haar carrière zou zetten.

Perisic brak in Peking weinig potten. Ze werd in de eerste ronde van de 800m zesde en voorlaatste in haar reeks en was meteen uitgeschakeld. Dinsdag had het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten weten dat tijdens de Spelen van Peking zes personen positief getest hadden op cera, epo van de derde generatie. Drie van de zes waren atleten.

Naast Tsoumeleka en Perisic liep ook de Bahreinse 1500m-loper Rashid Ramzi tegen de dopinglamp. Zijn positieve test werd woensdag bevestigd door zijn nationaal comité. Ook het wielrennen werd geraakt. De Italiaan Davide Rebellin, goed voor zilver op de olympische wegrit, en de Oostenrijker Stefan Schumacher testten positief.