Het familiepark Bellewaerde in Zillebeke, bij Ieper, heeft zeventig digitale camera’s in gebruik genomen. Die waken over de grootste attracties van het park, maar registreren ook ’s nachts abnormale situaties. Dat werd woensdag gezegd op een persconferentie.
Bellewaerde ging in zee met het bedrijf Mobotix voor de levering van de zeventig camera’s die her en der in het park, en vooral bij waterattracties, werden geïnstalleerd. Ze vervangen de analoge camera’s die een veel beperktere capaciteit hadden en bovendien ’s winters afgekoppeld en weggenomen moesten worden.

De operatoren van de attracties kunnen dankzij computerschermen de bewegingen volgen die door de camera’s worden geregistreerd. Het laat hen toe efficiënter in te grijpen als bijvoorbeeld bezoekers de veiligheidsvoorschriften niet naleven op een attractie.

De camera’s functioneren ook met infraroodbeelden, waardoor ze eveneens dienen als nachtwaker voor de dieren in het park. Zo ontdekten de dierenverzorgers recent dankzij de beelden dat de gedragsstoornissen van een olifant veroorzaakt werden door het feit dat de nachtrust van het dier regelmatig werd verstoord door de andere olifant van het park. De dieren slapen nu ’s nachts op een afstand van elkaar, waardoor het probleem is opgelost.