Jan Fabre krijgt eredoctoraat Universiteit Antwerpen
Jan Fabre tijdens de doctoraatsuitreiking in Antwerpen. Foto: BELGA
Kunstenaar Jan Fabre heeft woensdag een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen gekregen. Hij wordt gelauwerd voor algemene verdiensten in de artistieke wereld. Fabre staat bekend als een veelzijdig artiest die opera, theater, film en schilderkunst combineert. De universiteit noemde hem een absolutist die pas opgeeft wanneer iets de perfectie heeft bereikt.

Fabre oogst al jaren veel succes met zijn werk. Hij wordt internationaal erkend als een grote naam in de kunstwereld. Hij maakt regelmatig controversiële werken. Zo bedekte hij het plafond van een zaal in het koninklijk paleis met schilden van juweelkevers. Hij exposeerde ook al in het Louvre in Parijs.

Volgens de Antwerpse universiteit gaat Fabre graag in dialoog met wetenschappers op zoek naar inspiratie. Hij combineert hun bevindingen met zijn eigen artistieke inzichten.

Fabre was naar eigen zeggen erg gelukkig met de onderscheiding. Naast hem werden nog vier wetenschappers bekroond met een eredoctoraat. Het gaat om chemicus Henk Timmerman, filosoof Raimond Gaita, jurist Robert Alexy en genexpert Richard Dawkins, die in 2007 door het gezaghebbende blad Time Life werd opgenomen in de lijst van 100 invloedrijkste mensen ter wereld.