Olympisch kampioen Ramzi positief
Foto: afp/belga
De Bahreinse atleet Rashid Ramzi is één van de zes sporters die zich tijdens de Olympische Spelen van Peking gedopeerd hebben met cera, epo van de derde generatie. Dat heeft het olympisch comité van Bahrein woensdag meegedeeld.
De 28-jarige Ramzi won in Peking goud op de 1500 meter en bezorgde Bahrein zo een allereerste medaille ooit op de Olympische Spelen. Hij heeft al een tegenexpertise aangevraagd. Dinsdag raakte ook al bekend dat de Italiaanse wielrenner Davide Rebellin, winnaar van zilver in de wegrit, betrapt was.

Rashid Ramzi, een Marokkaan die in 2002 genaturaliseerd werd, won op het WK indoor in 2004 zilver op de 800 meter. Een jaar later veroverde hij outdoor de wereldtitels op de 800 en 1500 meter. Op het WK 2007 werd hij tweede op de 1500 meter. Op de Spelen in Peking versloeg hij in de eindsprint de Keniaan Asbel Kiprop en de Nieuw-Zeelander Nicolas Willis.

Op de Spelen zelf waren al vier atleten betrapt op dopinggebruik: de Griekse Fania Halkia (de olympisch kampioene van 2004 op de 400 meter horden), de Oekraïnse Lyudmila Blonska (zilver in de zevenkamp), en de Wit-Russische hamerslingeraars Vadim Devyatovsky (zilver) en Ivan Tikhan (brons).

Als de tegenexpertise eveneens positief is, wacht Ramzi een lange schorsing. Razmi wil zelf aanwezig zijn bij die test.