Dodelijk busincident bestraft met 2 jaar cel
Redouan S. Met zijn advocaat Walter Damen
BRUSSEL - Er is een uitspraak in de zaak Guido Demoor. De treinbestuurder kwam vorig jaar om het leven door een trap tegen de kin waardoor hij een fatale hersenbloeding kreeg. Redouan S. (18) is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van 550 euro.
Redouan S. maakte op 24 juni vorig jaar samen met een vijftal kompanen amok op de beruchte buslijn 23 in Antwerpen. De 54-jarige Guido Demoor greep in en dat werd hem fataal.

Demoor vroeg volgens getuigen tot drie keer toe 'rustig en kalm' aan de jongeren om het wat kalmer aan te doen. Hij bereikte het omgekeerde. De zes maakten nog meer lawaai en keerden zich tegen Demoor.

Op een bepaald moment stond de moegetergde Demoor recht en legde zijn hand op de leuning van de stoel voor Redouan. Die nam dat niet en duwde de hand weg.

Daarop greep Demoor Redouan vast - naargelang de versie bij zijn kraag of keel - en duwde hem tegen het raam. S. en zijn advocaat vinden dat Demoor door die geste de feiten heeft uitgelokt, de correctionele rechtbank van Antwerpen volgde hen daarin.

Die opvatting had zijn invloed op de strafmaat. De openbare aanklager eiste vijf jaar cel, waarvan twee met uitstel. Het werden er twee en een boete van 550 euro. Daarenboven moet Redouan S. de familie van het slachtoffer en de NMBS, werkgever van Demoor, hoge schadevergoedingen betalen.