Kamerlid Rik Daems mag zich de nieuwe voorzitter noemen van het Liberaal Studiecentrum van Open VLD. Dat centrum stuurt onder meer de studiedienst aan die voor de verschillende assemblees en de partij werkt.
Daems zal samen met Koert Debeuf, de nieuwe politieke directeur van de partij, werk maken van de uitbouw van het studiecentrum. De vernieuwing moet tegen het voorjaar van 2008 een feit zijn.

Daems’ benoeming werd maandag aangekondigd op het partijbureau van de Vlaamse liberalen. Tot nog toe combineerde de partijvoorzitter het voorzitterschap van het studiecentrum. Met de ontkoppeling wil Open VLD meer gewicht leggen op de inhoudelijke uitbouw van haar studiedienst en andere inhoudelijke diensten tot een sterk politiek studiecentrum, naar het voorbeeld van de legendarische voorbeelden uit de jaren zeventig en tachtig, luidt het.

Daems krijgt voor de uitbouw van het studiecentrum de hulp van Koert Debeuf, die momenteel nog actief is op het kabinet van uittredend premier Guy Verhofstadt. Debeuf is onlangs aangeduid tot de nieuwe politiek directeur van Open VLD. Hij volgt in die functie Johan Hanssens op. Die wordt op zijn beurt kabinetschef van de kersverse Vlaamse minister van Economie, Patricia Ceysens.

Opdat de studiedienst kan uitgroeien tot een toonaangevend politiek instituut zal hij intensiever samenwerken met de studiedienst van zusterpartij MR, het Centre Jean Gol.