BRUSSEL - In het station van de Antwerpse gemeente Essen is zondagmorgen omstreeks 11 uur een baby van één of twee weken oud teruggevonden in een kartonnen doos. De baby verkeert in goede gezondheid.

,,De baby werd om iets voor 11 uur door een personeelslid van Infrabel, de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder, aangetroffen op perron 1 in het station van Essen, vlak aan de grens met Nederland. De baby van zeven tot veertien dagen oud lag in een kartonnen doos op een zitbank van het perron'', zo legt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel uit.

Het Infrabel-personeelslid lichtte zijn baas in en de politie en de dienst 100 werden erbij geroepen. De baby werd overgebracht naar het ziekenhuis waar hij werd onderzocht. Het kindje zou in goede gezondheid verkeren.

In het station van Essen kwam vlak voor de baby werd aangetroffen, nog een trein voorbij uit het Nederlandse Roosendaal richting Antwerpen-Centraal. Die trein zou omstreeks 10.48 uur een minuutje hebben stilgestaan in Essen. Mogelijk heeft een van de reizigers de boreling achtergelaten.

De politie onderzoekt momenteel de precieze omstandigheden waarin de baby is achtergelaten. Politie en parket speuren momenteel naar de identiteit en de ouders van het kind. Over de stand van zaken kon het parket voorlopig nog geen commentaar geven.

Het parket deelt nog wel mee dat er onder geen beding beelden gemaakt mogen worden van het baby’tje in het Klinaziekenhuis in Brasschaat. Daar werd de vondeling vanmiddag onderzocht door een gerechtsarts. "Uit dat onderzoek is gebleken dat de baby hoogstens één week oud is", aldus het Antwerpse parket.

Het jongetje bleek ook in goede gezondheid en de lichaamstemperatuur was nog op peil. Dat wil zeggen dat de baby niet lang op het perron had gelegen. Er wordt een verband gelegd met de trein vanuit Roosendaal (Nederland) die even voordien nog was gestopt in het station.