BRUSSEL - Nu de 109-jarige Victoire Ricaille is overleden in Virton, is het zoeken naar haar opvolger voor deze eretitel. En dat blijkt geen sinecure. Volgens officiële lijsten zou Angèle Van Meerbeek uit Charleroi met 109 jaar het vaandel overnemen, maar geriater Lucien De Cock uit Laarne is al sinds oktober vorig jaar naar deze dame op zoek
"De politie noch de stad Charleroi weet waar ze verblijft. Op haar officieel adres (rue Chavannes 45 in Charleroi) woont de vrouw immers niet meer", legt De Cock uit. De arts benadrukt dat hij al jaren ijvert voor "wat minder slordigheden in de Belgische bureaucratie. België is een unicum op dat gebied, in geen enkel andere Europees land begrijpt men hoe het mogelijk kan zijn niet te weten of iemand leeft dan wel is overleden. Waar is al die tijd het pensioengeld van die dame naartoe gegaan, en hoe zit het met haar oproepingsbrief voor de verkiezingen", vraagt de geriater zich af.

Ook Belga kon de vrouw nog niet vinden. Bronnen bij de stad Charleroi menen dat de vrouw, een binnenschipster, jaren geleden op een boot is gaan wonen en sindsdien enkel een adres hield in Charleroi. Op dat adres luidt het intussen "vertrokken naar een onbekende bestemming". De stad probeerde haar al op te sporen om haar 100ste verjaardag te vieren, zonder resultaat.

Victoire Ricaille, die sinds 28 december 2003 de oudste Belg was, werd geboren op 6 mei 1895 in het Waalse Les Bulles. In het rusthuis in Florenville liep Ricaille vorige week een dubbele beenbreuk op bij een val. Ze is gisteren in Virton op 109-jarige leeftijd bezweken aan de gevolgen van de breuk.

De oudste man in ons land is 104 jaar. De oudste Belg ooit, Woinke Turcksin, werd 112 jaar oud. Zij overleed in december 2002. De oudste dame ter wereld op dit moment is een Nederlandse van 114.