ArcelorMittal wil 2.400 banen schrappen in VS
Foto: ap
Staalgroep ArcelorMittal wil tegen half januari circa 2.400 werknemers ontslaan in de Amerikaanse fabriek in Burns Harbor, in de staat Indiana. De inkrimping is het gevolg van de terugloop van het aantal bestellingen. Dat heeft een woordvoerder dinsdag bevestigd.
De grootste staalgroep ter wereld heeft de vakbonden ingelicht dat zowat 2.400 jobs zullen sneuvelen in de VS. De maatregel zal in de tweede helft van januari ingaan.

De fabriek in Burns Harbor is gespecialiseerd in de productie van vlakstaal dat vooral in de auto-industrie een afnemer vindt. Die sector wordt in VS geconfronteerd met een sterk gedaalde verkoop.

Het gaat om een afname met circa 40 pct. Die ligt 5 pct hoger dan de algemene productiedaling die de groep half november aankondigde, aldus de woordvoerder.

Indien de activiteit weer toeneemt, kunnen de werknemers van Burns Harbor opnieuw aangeworven worden, benadrukte hij.

ArcelorMittal telde eind 2007 zowat 35.500 werknemers in Noord-Amerika. Door de economische teruggang heeft de groep in Europa de productie van vlakstaal in een dozijn sites, onder meer in België en Frankrijk, met 30 pct verlaagd in het vierde kwartaal.