Jo Röpcke, filmcriticus en jarenlang presentator en samensteller van het BRT-programma Première, is overleden in Cannes. Dat bericht vrijdagochtend zijn ex-werkgever VRT. Röpcke was ook directeur van de filmschool RITS.
Bijna dertig jaar lang presenteerde Jo Röpcke het programma ‘Premiere’, voor tienduizenden filmliefhebbers een vaste afspraak op donderdagavond.

Hij nam het programma in 1962 over van Roland Verhavert en bleef er mee bezig tot aan zijn pensioen in 1991. Röpcke zag 12.000 films in al die jaren en en hij kruidde het programma met ironische filmkritiek. Naast zijn tv-carriere was Röpcke ook decennialang als docent verbonden aan de Brusselse filmschool Rits, de laatste twee jaar voor zijn pensioen was hij er directeur. Sinds zijn pensioen kampte Röpcke voortdurend met gezondheidsproblemen. Iin 1992 lag hij zelfs maanden in het ziekenhuis. Toch bleef hij bezig met film. Zo was hij tien jaar lang voorzitter van het Internationaal Filmfestival van Brussel en trok hij nog elk jaar naar Cannes.

Gisterenavond werden nierproblemen en een hartaanval hem fataal.