RTBF wil niet dat nepjournaal wordt vertoond
BRUSSEL - De franstalige openbare omroep RTBF heeft de organisatoren van het internationaal festival van Biarritz schriftelijk gevraagd om het ophefmakende programma ,,Bye bye Belgium'' niet te vertonen. Het programma met het nepnieuws over de Vlaamse onafhankelijkheidsverklaring staat zaterdagavond ingeschreven op dit internationale festival voor audiovisuele programma's in de Franse stad.
Als producent van het immiddels fameuze nepnieuws rond de scheiding van België, is de RTBF van oordeel dat deze verspreiding ,,niet opportuun is'' op het ogenblik dat het programma voorwerp van een procedure is voor de parlementaire commissie audiovisuele media en van de Hoge Audiovisuele Raad.

De vertoning kan ook aanzien worden als promotie voor het boek van Philippe Dutilleul, een van de makers van het programma. De directie van de Franstalige openbare omroep benadrukt verder dat op 15 december beslist was om het controversiële programma na die datum niet meer uit te zenden.
Vorige week woensdag vernam de RTBF-directie dat ,,Bye bye Belgium'' in Biarritz geprogrammeerd stond. Nadien werd de organisatoren gevraagd om de uitzending van de programmatie af te voeren. Een vraag die de organisatoren blijkbaar niet wilden inwilligen.

Na een ,,hartelijk'' telefonisch contact dinsdag tussen Pierre-Henri Deleau, gedelegeerd bestuurder van het festival, en Jean-Paul Philippot, administrateur-generaal van de RTBF, volgde de brief waarin de RTBF geen toestemming verleent voor de vertoning op het festival.