Seks voor stresssituatie werkt ontspannend
LONDEN - Wie seks heeft voordat hij een moeilijke situatie tegemoet gaat, zal meer ontspannen en stressbestendig met die situatie omgaan. Dat blijkt uit een Brits onderzoek. Het gaat dan wel om seks met een partner, het effect bij zelfbevrediging is een stuk minder groot. Dat schrijft het magazine New Scientist.
Het team van Stuart Brody, psycholoog van de universiteit van Paisley, liet 24 vrouwen en 22 mannen twee weken lang een dagboek bijhouden van hun seksuele activiteiten. Aansluitend moesten ze een stresstest ondergaan: voor een auditorium spreken en openlijk hoofdrekenen.

Proefpersonen die met iemand geslapen hadden, vertoonden de minste stressverschijnselen en een normale bloeddruk. Liefhebbers van andere sekspraktijken bezetten het middenveld. Bij de deelnemers die zich onthielden daarentegen, bleef de door stress veroorzaakte hoge bloeddruk het langst bestaan.

,,De positieve effecten beperken zich niet enkel tot de euforie van het orgasme, maar houden minstens een week lang aan'', verklaarde Brody in het tijdschrift. Hij vermoedt dat de neerslag van het hormoon oxytocine - dat een rol speelt bij het scheppen van vertrouwen en onder meer moeders die borstvoeding geven voor stress behoeden - verantwoordelijk kan zijn voor het rustgevende effect.

Aanwijzingen voor daadwerkelijke oxytocin-waarden in het bloed van de proefpersonen werden echter niet gevonden.