BRUSSEL - De Belgische ambassadeur in Nederland, Luc Teirlinck, zou geen ambassadeur van ons land willen zijn mocht het geregeerd worden door het Vlaams Belang. Dat zegt Teirlinck, die binnenkort naar Brussel terugkeert, in het Nederlandse weekblad Elsevier.
Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter reageert ,,geschokt'' en vraagt een standpunt van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht. In het interview zegt Teirlinck dat hij als ambassadeur ,,een probleem zou hebben om mijn land nog langer te dienen'' als het Vlaams Belang aan de macht komt. Hij geeft toe dat een ambassadeur ,,een zekere retenue'' moet hebben ten aan zien van het politieke spectrum. ,,Die heb ik'', aldus Teirlinck, ,,maar ik heb ook nog een politieke en een filosofische overtuiging.''

Volgens Elsevier is Teirlinck de eerste Belgische diplomaat die laat weten problemen te hebben om een hypothetische regering van Vlaams Belang te dienen. Van zijn eigen voorkeur maakt hij geen geheim. ,,Ik ben blauw. Waarom zou je als diplomaat wel lid mogen zijn van een duivemelkersclub, maar niet van een politieke partij? Ik heb als liberaal nooit een loyaliteitsprobleem gehad met ministers van een andere kleur. Ik ben het gelaat van een land'', luidt het.

Op de eerdere omstreden van minister De Gucht (VLD) en vice-premier Freya Van den Bossche (SP.A) over de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende wil Teirlinck geen commentaar geven. Wel zegt hij dat hij ,,als ambassadeur liever had gehad dat deze uitspraken Nederland niet hadden bereikt.''

Dewinter geschokt

Filip Dewinter reageert ,,geschokt'' op de uitspraken. ,,Diplomaten moeten de democratie respecteren, zich ondergeschikt maken aan de wil van de kiezer en neutraal blijven. Uiteraard staat het iedere diplomaat vrij zijn persoonlijke mening te laten primeren op de neutraliteit die hij of zij aan de dag dient te leggen, maar dan moet de betrokkene daaruit zijn conclusies trekken en ontslag nemen als diplomaat'', vindt Dewinter.

Hij heeft minister De Gucht in een brief een ,,duidelijk en helder standpunt'' gevraagd.