Madonna woonde nooit in Moeskroen
Foto: AP
BRUSSEL - Madonna heeft nooit in Moeskroen gewoond. De stadslegende vloeit voort uit verwarring met een ander Amerikaans danseresje. Tot die bevinding komt het weekblad Humo na wekenlang onderzoek.
Madonna werd op 18 november 2005 door een rechter in Bergen veroordeeld wegens plagiaat. Haar nummer Frozen uit 1998 was volgens de rechter een bewerking van het in 1981 bij Sabam geregistreerde liedje Ma vie fout l’camp van Salvatore Acquaviva uit Moeskroen. De rechter baseerde zijn vonnis vooral op een brief die Madonna hem op 23 juni 2005 stuurde: ,,Ik herinner me niet dat ik in Moeskroen verbleven heb in de late jaren zeventig of vroege jaren tachtig’’. Volgens de rechter was dat een leugen, gezien de overweldigende hoeveelheid getuigenissen die Madonna in 1979 situeren in Moeskroen, aan de zijde van wijlen producer Jean Vanloo en zanger Patrick Hernandez.

Volgens de rechter betrok de toen 20-jarige Madonna Louise Ciccone een kamer in het Moeskroense hotel Elberg, had ze een baan als danseres in een club in Rijsel en zong ze nummers in op vraag van Vanloo. Hierdoor had ze volgens het vonnis ,,wel degelijk toegang tot de muzikale informatie, wat haar in staat stelde die twee decennia later te verwerken in Frozen’’.

Humo toont deze week aan dat Madonna pas eind mei 1979, mogelijk eerder juni 1979 in Parijs aankwam. De zangeres vertrok op 8 juli 1979 terug naar New York met een chartervlucht van Capitol Air Lines. Dat maakt een verblijf van zes maanden of langer, zoals aangevoerd door Acquaviva, onmogelijk, aldus Humo.

Alle nog in leven zijnde personen uit de toenmalige entourage van Jean Vanloo leggen in Humo uit dat Madonna nooit in België is geweest. Zij verbleef gedurende iets meer dan een maand in Parijs. De getuigen die met grote stelligheid het tegendeel volhouden, lijken volgens het weekblad een ander meisje te beschrijven, dat eveneens in 1979 door Vanloo in New York werd ontdekt. Het gaat naar verluidt om een zekere Debbie, van wie uiterlijk en levenswandel perfect stroken met de getuigenissen.

Het proces rond het vermeende plagiaat wordt in oktober voortgezet voor het hof van beroep in Bergen.