Asielzoeker stopt bezetting Antwerpse kraan
Foto: BELGA
De asielzoeker die sinds maandagmorgen een bouwkraan in het centrum van Antwerpen bezette, is weer naar beneden geklommen. Daarmee komt er een einde aan de protestactie waarmee de Oekraïner hoopte zijn regularisatieaanvraag goedgekeurd te krijgen. Dat meldt de lokale politie. De asielzoeker raakte niet gewond en zag na lang overleg met de psycholoog van de politie in dat zijn bezetting zinloos was.

De man, die al acht jaar in België woont, ketende zich om 6.30 uur vast aan een van de pijlers van een bouwkraan op de hoek van de Belgiëlei en de Mercatorstraat. Rond 10.30 uur besliste hij weer naar beneden te komen.

Via een Russische tolk had de man voortdurend contact met de ordediensten. Volgens de politie stelde hij geen onoverkomelijke eisen en werd hij gerustgesteld toen vanuit Brussel de mededeling kwam dat zijn asielaanvraag bij de Dienst Vreemdelingenzaken nog verder kan worden besproken.

De Oekraïner voelde zich naar eigen zeggen slecht en vroeg om een ambulance en een medisch onderzoek. De politie zorgde daarvoor en de man zal in het ziekenhuis onderzocht worden. Voorts vroeg de bezetter een gesprek met een officier van de politie, dat later op de dag zal plaatsvinden. Ten slotte vroeg de asielzoeker om het publiek en de pers wat op afstand te houden tijdens zijn afdaling, omdat hij graag zijn waardigheid wou behouden. Dat lukte volgens de politie maar deels, maar al bij al verliep het einde van de actie rustig.

De politie hield tijdens de kraanbezetting medische diensten stand-by, in het geval de man problemen zou krijgen of zou springen. Dat gebeurde niet.

Het is de eerste keer dat er in Antwerpen een kraan bezet wordt door een asielzoeker, iets wat in Brussel al regelmatig gebeurde. De politie hoopt dat de Oekraïner geen volgelingen krijgt en benadrukt dat dergelijke acties geen enkele zin hebben, omdat ze op zich niets veranderen aan het regularisatiedossier.