Dader aangehouden voor drievoudige moord
De steekpartij vond plaats in kinderdagverblijf Fabeltjesland aan de Vijf Januaristraat. Foto: belga
De 20-jarige dader van de steekpartij in het kinderdagverblijf in Sint-Gillis is door de onderzoeksrechter in Dendermonde aangehouden voor drievoudige moorden en verschillende moordpogingen. Dat bevestigt het Dendermondse parket. De man heeft nog niks willen zeggen over de feiten of zijn motief. Intussen raakten ook meer gegevens bekend over de dodelijke slachtoffers: het gaat om twee jongetjes jonger dan twee, en een 54-jarige vrouw.

De dader is kort na middernacht voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. Hij is aangehouden voor drievoudige moord en verschillende moordpogingen. De man wilde geen verklaringen afleggen over zijn daden.

Voordien was hij ondervraagd door de politie in Aalst. Ook daar weigerde hij te praten. De man gaf onder meer verschillende namen op, lachte met de agenten en gedroeg zich zeer vreemd.

De man weigert ook te zeggen waarom hij geschminkt was. Zijn gezicht had hij wit gekleurd, zijn ogen zwart. Die vermomming doet denken aan The Joker, een kwaadaardig personage uit de jongste Batman-film. Het parket wil geen commentaar geven op die speculatie.

De dader heeft geen identiteitspapieren bij, maar in de loop van vrijdagavond werd duidelijk dat het om een 20-jarige Belg gaat.

54-jarige vrouw overleden

Bij het drama in het kinderdagverblijf in Sint-Gillis kwamen twee kindjes en een volwassen vrouw om. Het parket bevestigt dat de vrouw een 54-jarige medewerkster van het kinderdagverblijf is. Het gaat om Marita Blindeman. Een andere medewerkster probeerde verzet te bieden, maar overleefde de messteken.

Jongetjes jonger dan twee

De identiteit van de twee kinderen wordt niet vrijgegeven. Het gaat om twee jongetjes die hoogstens twee jaar waren.

Arrestatie

De dader heeft zich niet verzet tegen zijn arrestatie. Hij had een mes bij zich toen hij opgepakt werd, maar dat was niet het wapen waarmee de feiten gepleegd werden. Het gebruikte wapen werd teruggevonden in de buurt van het kinderdagverblijf.

Bijl

Het parket kan niet bevestigen of er een bijl in de rugzak van de man gevonden werd en of hij een kogelvrije vest droeg. Volgens sommige bronnen was de dader in het bezit van een papiertje met daarop de naam van het nabijgelegen kinderverblijf Zonneschijn, maar dat kan het gerecht niet bevestigen.

Niet onder invloed

In tegenstelling tot wat eerder gezegd werd, handelde de man niet onder invloed van drugs of drank, en verbleef hij niet in een psychiatrische instelling. Hij was ook niet bekend bij de politie.

De dader werd eerder op de dag al ondervraagd in een ziekenhuis in Aalst. Hij was gewond geraakt bij zijn arrestatie, een paar uur na de gruwelijke feiten in Fabeltjesland, het kinderdagverblijf in de Vijf Januaristraat in Sint-Gillis, bij Dendermonde.

Op het moment van de feiten waren daar 18 kinderen en 6 volwassenen aanwezig. Eén kind en het vrouwelijke personeelslid kwamen ter plaatse om het leven bij de steekpartij. Het tweede kindje overleed voor de hulpdiensten arriveerden.

Tien andere kinderen en twee volwassenen raakten gewond en werden afgevoerd naar ziekenhuizen in de buurt. Enkelen onder hen werden overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis in Gent.

Een aantal van hen was er ernstig aan toe. Verschillende slachtoffers hadden meerder messteken geïncasseerd. De slachtoffers in kritieke toestand werden geopereerd. Nu verkeert niemand nog in levensgevaar.

Onduidelijkheid

Over het lot van een derde kindje heerste enige tijd grote onduidelijkheid. Een woordvoerster van het AZ Sint-Blasius in Dendermonde meldde rond drie uur vanmiddag dat een van de kinderen in kritieke toestand overleden was. Daardoor leek het een tijd lang alsof er in totaal vier dodelijke slachtoffers waren.

Dat werd twee uur later officieel ontkend op een tweede persconferentie: in feite ging het om het derde dodelijke slachtoffer en niet om een nieuw, vierde.

Rustig

Minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD) en procureur Christiaan Du Four konden vanmiddag op een eerste persconferentie al bevestigen dat de dader omstreeks halftwaalf is opgepakt.

Volgens verschillende bronnen was zijn gezicht wit geschilderd en waren zijn ogen zwartgemaakt. Een ooggetuige meldde dat zijn haar vuurrood was gekleurd, maar dat is niet bevestigd.

Volgens de burgemeester van Dendermonde, Piet Buyse (CD&V), was de man vanmorgen vroeg al gesignaleerd in het centrum en het station van de stad. Volgens een ooggetuige was hij opvallend rustig.

Enorme paniek

De dader kwam vanmorgen om 10 uur met de fiets aan bij het kinderdagverblijf. Hij drong binnen met de smoes dat hij een vraag had, en ging onmiddellijk naar de afdeling van de baby's. Daar begon hij in het wilde weg te steken met een mes. De man trok vervolgens naar een tweede afdeling en viel ook daar kinderen aan.

Het personeel van het dagverblijf probeerde de man te stoppen, maar die richtte zich daarop op hen. Bij dat gevecht raakten de zes personeelsleden allemaal gewond. Een van hen overleed. Twee anderen werden naar het ziekenhuis overgebracht. De paniek bij de kinderen was enorm, degenen die al konden lopen, probeerden weg te vluchten. Dat maakte het voor het personeel moeilijker om hen te beschermen voor de dader.

Na zijn moordpartij sloeg de man met de fiets op de vlucht. Rond halftwaalf werd hij opgepakt in de buurt van een Aldi-vestiging in Lebbeke. Hij werd daar opgemerkt door een politiepatrouille.

Verwarring over precieze toedracht

Onmiddellijk nadat de hulpdiensten verwittigd waren, werden alle scholen, kinderdagverblijven en rusthuizen in de regio afgesloten. Het medisch rampenplan werd afgekondigd en de politie rukte massaal uit. Volgens getuigen was de chaos compleet en reden ambulances af en aan.

Een eerste getuigeverslag maakte vanmorgen gewag van een opvoedster die met twee kinderen op de arm het dagverblijf probeerde te ontvluchten, maar achterna gezeten werd door de dader. Die zou vervolgens de vrouw en de twee kinderen doodgestoken hebben.

Volgens een andere getuigenis drong de dader de keuken binnen, waar hij een opvoedster en een kindje neerstak. Het andere slachtoffertje zou even later in de opvang gevallen zijn. Officiële bevestigingen van deze verklaringen waren er niet.

Ouders opgevangen in dienstencentrum

De kinderen in het dagverblijf waren allemaal tussen de 0 en 3 jaar oud. In de ziekenhuizen werden van alle slachtoffertjes digitale foto's gemaakt. Die werden daarop verstuurd naar het dienstencentrum de Zonnebloem in de Breestraat in Dendermonde, waar de ouders werden opgevangen.

Aan de hand van de foto's konden de ouders hun kinderen herkennen. Mensen die informatie willen over de steekpartij, kunnen terecht op een noodnummer: 052/26.27.05.