Boussoufa en Suarez zijn de ijskoningen
Foto: photo news
Westerlo staat niet langer in de top drie. De seizoensrevelatie ging in de topper met 2-0 onderuit op het ijzige veld van Anderlecht. De scorende Boussoufa en de dribbelende Suarez toonden zich de koningen van het ijs.
Laten we beginnen met een feitje. Zowel bij Anderlecht als Westerlo stond zaterdag een Zuid-Amerikaanse spits op het bevroren veld. Bij Westerlo had de Columbiaan Jaime Ruiz echter slechte schoenen aan waardoor hij weggleed, bij Anderlecht had Matias Suarez goede schoenen aan waardoor hij spelbepalend was. Zo was ook het beeld van het matchbegin van de topper. Paars-wit dirigeerde en Westerlo onderging het spel.

Verrassend elftal

Bezoekend coach Jan Ceulemans was in het Astridpark nochtans met zijn typeploeg begonnen, terwijl zijn collega Ariël Jacobs uitpakte met een verrassend elftal om het verlies van de geschorste Frutos en Wasilewski op te vangen. Niet Bulykin stond in de spits, maar het was dus Matias Suarez die zijn eerste basisplaats in de competitie kreeg. Achteraan koos Jacobs niet voor Rnic, maar wel voor een lijn met Gillet, Juhasz, Kruiswijk en Deschacht. Terwijl Polak op het middenveld toch speelklaar was geraakt en het duo Biglia - Van Damme de driehoek vervolledigden.

Door deze verrassende keuze kregen Rnic en Bulykin alweer een beetje meer de stempel van miskoop en mag ook Losada zich zorgen maken. De bankzittende Argentijn zag immers dat het van meet af aan goed draaide bij Anderlecht. Suarez toonde zich erg dribbelvaardig en hij zette Legear meteen alleen voor doel. Via doelman De Winter ging zijn schot op de paal. Toen Gillet echter een nieuwe goede aanval opzette, was het wel raak. Legear kreeg de bal bij Van Damme en Boussoufa duwde zijn voorzet-schot binnen.

Voor het eerst in zes competitiematchen kwam Sporting nog eens op voorsprong en voor Jelle Van Damme was het ook al zijn zevende assists van het seizoen. De voorsprong gaf Anderlecht vertrouwen, want paars-wit duwde door. De bedrijvige Gillet schoot nog twee keer naast en toen Polak Legear vrijspeelde, besloot die van dichtbij op Yves De Winter.

Betekende het paars-witte geweld dan dat Westerlo onzichtbaar was in de eerste helft? Helemaal niet. Toen Ruiz goede schoenen aangetrokken had, kwamen de Kempenaren soms gevaarlijk opzetten. Een goede Kruiswijk ruimde echter veel op achteraan en Zitka pakte een schotje van Farssi. Voor het eerst sinds langs straalde de paars-witte defensie echter zelfvertrouwen uit.

Biglia scoort

In de tweede helft namen de jongens van Ceulemans zelfs nog meer initiatief, maar de geel-blauwen kwamen goed weg toen Van Damme op de lat kopte. Even later trof Westerlo echter ook het doelhout. Tomou ontdeed zich plots gemakkelijk van Juhasz, maar plaatste de bal tegen de paal. Zitka pareerde nog een kopbal van Van Kerckhoven.

Uiteindelijk bevrijdde Lucas Biglia Anderlecht. De middenvelder raapte een voorzet op en schoot de 2-0 hard binnen. De paars-witte zege was verdiend, want Suarez en Boussoufa hadden nog enkele leuke acties op de mat gelegd en ook Polak had nog een staalhard op de doelman getrapt. Bovendien kon de Anderlecht-defensie voor het eerst in acht matchen nog eens de nul houden.