Een 22-jarige Belgische vrouw en haar 24-jarige partner hebben enkele maanden geleden een baby, geboren in het ziekenhuis Jan Palfijn in Gent, verkocht aan een Nederlands koppel. De vrouw was niet zwanger op verzoek van het Nederlandse koppel.
Dat bevestigt het Gentse parket. Volgens parketwoordvoerster Annemie Serlippens gaat het in geen geval over een 'tweede zaak baby D.' Er zijn geen aanwijzingen dat de vrouw zwanger werd op vraag van het Nederlandse koppel en het kind kan bij het Nederlandse koppel blijven.

Het parket bevestigt dat er een gerechtelijk onderzoek loopt wegens 'onderschuiving van een kind', een kwalificatie waarbij aan een vrouw een kind wordt toegeschreven waarvan ze niet bevallen is. Bij de burgerlijke stand in Gent werd aangifte gedaan van de geboorte met het Nederlandse koppel als ouders.

Het Belgische koppel, dat al samen al een kindje had, had wegens financiële problemen beslist om het kindje af te staan. 'Omdat het op dat ogenblik al te laat was voor een abortus, zijn ze via internet in contact gekomen met een Nederlands koppel met een onvervulde kinderwens', zegt Serlippens.

'Het kindje is daags na de bevalling overgedragen aan het Nederlands koppel, tegen betaling van een geldsom.'

Het ziekenhuis Jan Palfijn startte met een intern onderzoek en verwittigde de politie, nadat een journalist van het Nederlandse programma Netwerk de directie op de hoogte bracht. De ouders werden opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent.

Ze werden vrijgelaten onder voorwaarden, maar riskeren een gevangenisstraf van een maand tot vijf jaar voor onderschuiving van een kind. Ze waren nog nooit in aanraking met het gerecht gekomen. Wel is duidelijk dat de 22-jarige vrouw haar zwangerschap eerst verzweeg voor de vader, zodat een abortus niet meer tot de mogelijkheden behoorde.

Het parket onderzoekt het mededaderschap van het Nederlandse koppel bij de feiten. Voorlopig zijn de Nederlanders, beiden 26 jaar oud, niet in verdenking gesteld. Er zijn geen aanwijzingen dat de vrouw zwanger werd op vraag van het Nederlandse koppel.

Het kind kan voorlopig in Nederland blijven, zolang beide koppels daarmee akkoord gaan. Het parket geeft geen verdere informatie over het bedrag dat betaald werd of over de baby.