Northern Rock heeft 3 miljard pond geleend
De Britse bank Northern Rock heeft vorige week ongeveer 3 miljard Britse pond (4,3 miljard euro) moeten lenen bij de Bank of England om haar liquiditeitsnoden te lenigen. Dat schrijft de Financial Times zaterdag.
De Britse zakenkrant baseert zich op de wekelijkse rekeningen van de Britse centrale bank.

De cijfers geven een eerste schatting van de omvang van de financiële problemen van Northern Rock. Een woordvoerder van de Bank of England weigerde de cijfers te bevestigen. Het bedrag dat door Northern Rock werd geleend komt overeen met tien procent van haar deposito’s, schrijft de krant voorts.

Northern Rock raakte het voorbije weekend het vertrouwen kwijt van beleggers en spaarders naar aanleiding van de kredietcrisis. De paniek vertaalde zich bij filialen van de bank in lange rijen spaarders die het geld van hun rekeningen wilden halen.

In een interview in de krant The Times stelt minister van Financiën Alistair Darling dat de regering nadenkt over een garantie op deposito’s van particulieren bij banken of immobiliënvennootschappen tot 100.000 pond (143.430 euro). De Britse wet voorziet momenteel in een garantie van 100 procent op een eerste schijf van 2.000 pond (2.868 euro) dat gestort wordt op een rekening en van 90 procent op een tweede schijf van 31.000 pond (44.463 euro).

Volgens Darling wordt gemikt op een systeem zoals in de Verenigde Staten, waarbij de deposito’s van cliënten worden beschermd tegen een faillissement van een bank. Om een einde te maken aan de paniekreactie bij de klanten van Northern Rock had de minister deze week al aangekondigd dat de regering alle deposito’s bij de bank zou garanderen.