Obama sluit Guantanamo
Foto: epa
De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag officieel verklaard dat het gevangenenkamp Guantanamo op Cuba binnen het jaar gesloten moet worden.
Obama heeft het sluitingsdecreet ondertekend in het Oval Office. Dat gebeurde in aanwezigheid van oud-militairen, na een vergadering over het beleid omtrent het verhoren en gevangenhouden van terreurverdachten.

Obama bevestigde met de opdracht dat hij de manier waarop de Verenigde Staten omgaan met terreurverdachten wil veranderen. Woensdag al bevroor hij de processen tegen Guantanamo-verdachten voor vier maanden.

De president riep ook een werkgroep in het leven die de komende maand moet onderzoeken wat er moet gebeuren met de gevangenen als Guantanamo eenmaal is gesloten.

Daarnaast bepaalde hij dat het US Army Field Manual, een militair handboek, voortaan de leidraad is bij het ondervragen van verdachten. Volgens het handboek zijn dreigementen, dwang, lichamelijk geweld en het simuleren van verdrinking, het zogenoemde waterboarding, expliciet verboden.

Human Rights Watch

Stacy Sullivan van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch was vol lof over de beslissingen van Obama. Ze zei dat haar huidige bezoek aan de gevangenis waarschijnlijk haar laatste zal zijn.

'Laten we hopen dat wanneer we hier terugkeren, dit een museum is ter nagedachtenis aan een zeer beschamend hoofdstuk van de Amerikaanse geschiedenis', zei Sullivan.