BRUSSEL/PARIJS - De Vlaamse regering heeft voortaan een eigen vertegenwoordiging in Frankrijk. Minister van Buitenlands Beleid Paul Van Grembergen (Spirit) opende vandaag in hartje Parijs een "Vlaams Huis" waar een aantal bestaande diensten worden gecentraliseerd.
Het gebouw is een dubbelpand uit de 18de eeuw. In het ene gebouw zijn Export Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en de Vlam (het promotiecentrum voor Vlaamse land-, tuinbouw- en visserijproducten) gehuisvest. Het andere gebouw is de residentie van Jos Aelvoet, die vorig jaar als gemeenschapsattaché in de Franse hoofdstad werd aangesteld.

Het gebouw in de rue Euler werd vorig jaar door de Vlaamse regering aangekocht en bevindt zich in het sjieke 8ste arrondissement van Parijs, op een boogscheut van de Champs Elysées en de Arc de Triomphe. In Den Haag en Wenen werden eerder gelijkaardige Vlaamse Huizen in aparte gebouwen geopend. In Berlijn wordt een volledige verdieping van de Belgische ambassade ingenomen.

Het Vlaams Huis maakt deel uit van de Belgische ambassade in Parijs. Aan de gevel hangt een bordje met "ambassade van België, Vlaamse vertegenwoordiging", zo zei Aelvoet. Het aparte gebouw moet de zichtbaarheid van de Vlamingen in Parijs verhogen en is een signaal dat de Vlaamse regering haar betrekkingen met Frankrijk wenst te verbreden, aldus Aelvoet.

Het huis moet Vlaanderen volgens Van Grembergen beter bekendmaken bij de Franse overheid, de professionele partners en het grote publiek. In zijn toespraak zei de minister dat het een noodzaak voor de Vlaamse regering is om te investeren in de bilaterale relaties en samenwerking met Frankrijk. De impact van het land op het internationaal gebeuren en op de Europese toekomst blijft groot, aldus Van Grembergen.

Hij wees erop dat Frankrijk voor Vlaanderen de tweede exportmarkt is. Ook op cultureel vlak is er samenwerking. De Franse staatssecretaris voor het erfgoed en de culturele decentralisatie was dinsdag trouwens op de plechtigheid aanwezig. Van Grembergen kondigde voorts aan dat er momenteel wordt onderhandeld over een verdrag inzake grensoverschrijdende samenwerking.

De minister ziet ook mogelijkheden voor grotere samenwerking tussen grote wetenschappelijke onderzoeksinstellingen of initiatieven op het vlak van leefmilieu, werkgelegenheid en mobiliteit. Het Vlaams Huis moet ook de relaties met de Unesco en de Oeso, die beide hun zetel in Parijs hebben, ten goede komen.

In het Vlaams Huis werken 17 personeelsleden, wat de bezetting groter maakt dan de gemiddelde Belgische ambassade in het buitenland. Het huis is ondermeer ingericht met kunstwerken van de Vlaamse kunstenaars Wim Delvoye, Michael van den Abeele en Guy Rombouts.