BRUSSEL - Na de moord op Joe Van Holsbeeck zijn de twee daders ook elders nog gefilmd. De nieuwe beelden zijn gemaakt door een camera die opgesteld staat voor een zaak aan de Duquesnoystraat, tussen het Centraal Station en de Grote Markt. De twee verdachten kwamen daar voorbij op hun vlucht. De beelden zijn van goede kwaliteit. De twee zijn heel herkenbaar gefilmd.
De straat ligt op enkele tientallen meter van het Centraal Station, waar de moord op de 17-jarige Joe plaatsvond. De beelden (in kleur) werden op woensdag 12 april even na 16.30 uur opgenomen door een vaste camera.

De twee zijn te zien terwijl ze op het voetpad lopen en vier mensen ontwijken die in de tegengestelde richting wandelen. Een van de verdachten lijkt op de nieuwe beelden zwaarder te zijn dan op de beelden van het Centraal Station, maar dat kan te wijten zijn aan de resolutie van de beelden.

In zijn rechterhand houdt hij een wit voorwerp vast. Het kan gaan om de mp3-speler waarvoor Joe werd vermoord, maar de resolutie van de beelden laat niet toe dat te bevestigen.

De beelden tonen de verdachten in vooraanzicht, waardoor ze beter identificeerbaar lijken te zijn dan op de beelden die in het Centraal Station werden gemaakt.

Geen beelden in City 2

Het Brusselse parket ontkende verder berichten als zouden de beelden van de bewakingscamera’s van shoppingcentrum City 2, in hartje Brussel, in beslag genomen zijn in het kader van het onderzoek.

Verschillende kranten meldden vanochtend dat daar een tweede reeks beelden werden gemaakt met 68 moderne bewakingscamera's.

De Brusselse metrobrigade controleert de bewakingsbeelden van de jonste maanden. 730 camera's maken permanent opnames in de metrostations.

Imams roepen op doders Joe aan te geven

Tijdens het traditionele vrijdaggebed in de moskeeën hebben de Brusselse imams deze middag de moord op Joe Van Holsbeeck nadrukkelijk veroordeeld. De imams lanceerden ook een duidelijke oproep naar de allochtone gemeenschap in Brussel om de daders van de moord in het Centraal Station mee op te sporen.

,,Onze geestelijke leiders zullen vragen om de daders uit te leveren aan het gerecht. Wie hen kent, mag niet meer zwijgen, maar moet hun identiteit bekendmaken. We vinden als moskeeën dat de Belgische Justitie haar werk moet kunnen doen in dit dossier.'' Dat zegt Said Dakkar, voorzitter van de Unie van Brusselse Moskeeverenigingen.

Volgens hem zullen de geestelijke leiders er ook op wijzen dat de moord gebeurde in de voor christenen bijzondere Paasperiode. De imams willen een duidelijke boodschap tegen geweld aan de moslims overbrengen. Ze zullen de gelovigen ook vragen voor de familie van de vermoorde tiener te bidden. ,,Onze christelijke broeders krijgen al onze steun in hun leed'', zegt Dakkar.

De Moslimexecutieve, het officiële overlegorgaan voor de moslims in België, ondersteunt de oproep van de imams evenwel niet. ,,Het is niet onze rol hen te vragen zich over te geven. Zolang de daders niet geïdentificeerd zijn, zien wij het nut niet in erover te praten’’, aldus Imran Akhtar, de communicatieverantwoordelijke van de Executieve. Hij betreurt ook ,,de stigmatisering van de moslimgemeenschap’’ na de moord op de 17-jarige Joe. ,,Het is niet omdat de daders een Arabisch uiterlijk hadden, dat het moslims zijn. Onze rol is het rouwende gezin te steunen’’, zo klonk het nog. ,,De Executieve zal de komende dagen een rouwbrief sturen naar de ouders van Joe.’’