De Europese Unie (EU) veroordeelt de Israëlische plannen voor de uitbreiding van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft het Tsjechische voorzitterschap laten weten via een mededeling in naam van de Unie.
De EU roept in de mededeling, die vrijdag laat werd vrijgegeven, Israël op om de bouwplannen in de omgeving van de nederzetting Adam op de Westelijke Jordaanoever te heroverwegen. De bouw zou immers een schending betekenen van de internationale wetgeving en van de Israëlische toegevingen aan de Palestijnen in het kader van de vredesgesprekken van Annapolis, luidt het.

De uitbreiding van de nederzetting is een 'groot obstakel voor vrede in het Midden-Oosten'. 'Nederzettingenactiviteit ondermijnt alle moeite van de Arabische partners die aan een vreedzame oplossing voor het conflict willen werken en roept vragen op over de ernst van het Israëlische engagement voor de tweestatenoplossing.'

De mededeling van de EU kwam er nu de Palestijnse president Mahmoed Abbas maandag naar de Tsjechische hoofdstad Praag trekt. Maandag vergaderen de ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

Recente rapporten geven aan dat Israël opnieuw meer grondgebied op de Westelijke Jordaanoever wil inlijven voor de uitbreiding van de nederzettingen. Voor Abbas zijn alle gesprekken 'zinloos' totdat de uitbreiding stopt.