Het onderzoeksteam Architectural Engineering aan de VUB heeft maandag het Circular Retrofit Lab ingehuldigd. Acht iconische studentenkoten op de campus Etterbeek werden omgebouwd tot het eerste Europese circulaire renovatieproject.

Het Circular Retrofit Lab kadert in het Europese Horizon 2020-project ‘Buildings as material banks’ en zal voortaan als uithangbord dienen, want het is het eerste Europese circulaire renovatieproject dat succesvol wordt uitgevoerd. Het moet aantonen dat de bouwsector, die nu verantwoordelijk is voor veertig procent van al het afval, ook milieuvriendelijker kan zijn.

Acht van de iconische studentenkoten op de campus Etterbeek, die al dateren uit de jaren zeventig en werden ontworpen door de Belgische architect Willy Van Der Meeren, werden volledig gestript. Alleen de betonstructuur van de containerachtige koten werd behouden.

Niet langer één functie

Het resultaat is een moderne renovatie met bouwmaterialen die demonteerbaar, omkeerbaar en herbruikbaar zijn, zowel aan de buiten- als de binnenkant via onder meer prefab gevelpanelen en slimme technieken voor verlichting en verwarming. Dankzij zijn modulaire karakter heeft het gebouw niet langer één functie.

‘Het volledige concept van het Circular Retrofit Lab vertrekt vanuit het principe van het veranderingsgerichte bouwen. Het Lab heeft nu een expositieruimte op de gelijkvloers en een kantoor op de eerste verdieping, maar dat kan worden omgebouwd tot twee gastenkamers met elk een kitchenette, badkamer en onafhankelijke verwarming’, stelt VUB-professor Niels De Temmerman.

De bouw startte in oktober 2018 en was in slechts enkele maanden klaar.

Zo zagen de koten er voor de make-over uit:

Omgebouwde koten Willy Van Der Meeren zijn Europees uithangbord voor circulaire renovatie
Omgebouwde koten Willy Van Der Meeren zijn Europees uithangbord voor circulaire renovatie
Omgebouwde koten Willy Van Der Meeren zijn Europees uithangbord voor circulaire renovatie