De hertog en hertogin van Sussex hebben de naam bekendgemaakt van hun eerstgeborene: Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Een verrassende keuze.

Enkele uren nadat Meghan en Harry hun zoontje hebben voorgesteld aan de pers, twee dagen na zijn geboorte, werd via Instagram ook de naam van de nieuwe telg bekendgemaakt. Het werd niet Arthur, James, Alexander of Spencer, zoals velen hadden gegokt, maar Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

Waar het koppel de inspiratie heeft gehaald, is nog niet duidelijk. Archie kan een verkorte versie zijn van zowel Arthur als Archibald. De tweede naam Harrison is eenvoudigweg een verwijzing naar zijn vader, want het betekent zoveel als Harry's son. Mountbatten-Windsor is de familienaam die alle Britse royals gebruiken.

Grappig weetje: volgens de Britse tabloids is Archie ook een bijnaam van prins George, de oudste zoon van prins William. Het is tevens ook de naam van het hoofdpersonage uit de Amerikaanse stripreeks Life with Archie (waarop de Netflix-reeks Riverdale is gebaseerd), die toevallig ook een rosse haarkleur heeft, net zoals prins Harry.

Geen titel
De naamsvermelding op Instagram gaat niet gepaard met een bijzondere titel. Dat lijkt erop te wijzen dat Harry en Meghan hebben besloten om hun zoon, die zevende in lijn is voor de Britse troon, door het leven te laten gaan zonder titel (en dus ook verder weg uit de schijnwerpers).

Overigens kan enkel de Queen de titel van prins toekennen aan Archie. Met het zoontje van Harry en Meghan erbij telt de Queen al acht achterkleinkinderen, maar enkel de kinderen van William en Kate gaan door het leven als prins(es). Archie kan later wel de Amerikaanse nationaliteit claimen, omdat Meghan Amerikaanse is.

Geen cadeaus
Kersverse ouders Meghan en Harry lieten de wereld woensdagnamiddag een eerste glimp van hun pasgeboren zoon zien. 'Hij is erg kalm, het is een droom', zei Meghan. 'Ik weet niet van wie hij dat heeft', reageerde Harry. 'Het is fantastisch', zei Meghan. 'Ik heb de twee beste mannen ter wereld, dus ik ben erg gelukkig.'

Ook de Queen en prins Philip kregen vandaag de baby voor het eerst te zien. Bij die ontmoeting was ook grootmoeder Doria Raglund aanwezig, zo getuige de foto die werd gedeeld op de Instagram-account van de hertog en hertogin van Sussex.

‘We zijn absoluut verrukt’, zei prins Harry maandagmiddag al, enkele uren na de geboorte van zijn zoon. Hij bedankte het publiek ook voor alle steun die het koppel mocht ervaren tijdens de zwangerschap. Toch willen ze liever geen cadeaus naar aanleiding van de geboorte. In de plaats daarvan vragen ze een van hun gekozen goede doelen te steunen, om zo ‘het nieuwe leven te vieren’.