Avocado als voorgerecht, hoofdgerecht of dessert
Foto: rr

De voorbije tien jaar is de avocado uit­gegroeid van een exotisch nicheproduct tot mainstream ingrediënt. Guacamole kan u waarschijnlijk wel maken, maar probeer ook eens deze originele recepten.

Journaliste Sarah Vankersschaever kijkt voor deze krant naar de evolutie in onze winkelkar richting gezonde, duurzame en lokale voeding. Zoals het grote succes van de snackgroenten. Heeft u een vraag over voeding? Mail ze naar Sarah. Vankersschaever@standaard.be. U vindt het antwoord elke woensdag op dS Online en in dS Avond.

 

AVOCADSOEPJE MET SCAMPI

INGREDIËNTEN
(voor vier personen)

3 rijpe avocado’s
8 scampi’s
1 ui
1 groene paprika
sap van 1 limoen
6 dl kippenbouillon
3 takjes verse munt
100 g zure room
Enkele druppels tabasco
3 takjes verse tijm
3 el avocado-olie
enkele bolletjes peper in verschillende kleuren
peper en zout

BEREIDING

1. Snijd de groene paprika en de ui in stukjes.

2. Snijd de avocado’s doormidden en schep er het vruchtvlees uit. Mix de ui, avocado, limoensap, paprika en muntblaadjes samen met de koude bouillon en de helft van de zure room glad.

3. Kruid bij met peper, zout en tabasco en laat minstens een uur afkoelen in de koelkast.

4. Breng een pot water aan de kook en blancheer de scampi’s 1 minuut. Laat ze afkoelen.

5. Verdeel de avocadosoep over vier kommen en werk af met de scampi’s, de verse tijm, enkele druppels avocado-olie, de lente-uitjes en de zure room. Kruid bij met de gekleurde peper.

KIP-AVOCADOLOEMPIA'S VAN RIJSTPAPIER

INGREDIËNTEN

1 eetlepel olijfolie extra vergine
1 kipfilet van 250 g
100 g peultjes, afgehaald en in reepjes
8 rondje velletjes rijstpapier van 22 cm doorsnede
2 handen muntblaadjes (fris en fruitig)
1 avocado, gehalveerd, geschild en in dunne plakken
1 komkommer, in de lengte gehalveerd en in dunne reepjes
70 g gehakte gebrande pinda’s (als je dat lekker vindt)

Voor de dipsaus
60 ml hoisinsaus
60 ml melk

VEGAN AVOCADO CHEESECAKE

INGREDIËNTEN

Voor de bodem:

125 g pecannoten
50 g geraspte kokos
70 g pure chocoladecallets
190 g ontpitte dadels
3 el gesmolten kokosolie op kamertemperatuur

Voor de vulling:

600 g avocadovruchtvlees (± 6 avocado’s)
2 dl limoensap (± 8 limoenen)
1½ tl limoenzeste
190 g biologische honing (of plantaardige siropen zoals ahorn, agave …)
1¾ dl gesmolten kokosolie op kamertemperatuur

BEREIDING

De bodem:

1. Verwarm de oven voor op 150 °C.

2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rooster de pecannoten en de kokos in de oven gedurende ± 7 minuten tot ze goudbruin zijn.

3.  Doe de noten en kokos in een keukenmachine samen met de andere ingrediënten voor de bodem en mix tot een kruimelig, maar kleverig mengsel. Laat het niet helemaal glad worden.

4. Bekleed een springvorm (18 cm doorsnee) met bakpapier.

5. Doe het beslag in de springvorm. Overdek de kruimellaag met bakpapier en druk de bodem goed plat met je handpalm, zodat je een gelijkmatige laag krijgt. Haal het bakpapier er voorzichtig weer af en zet de vorm in de koelkast.

De vulling:

1. Mix alle ingrediënten voor de vulling tot een glad mengsel.

2. Voeg naar smaak extra limoensap of -zeste toe en zoet eventueel met wat extra honing of ahornsiroop. De vulling moet fris en ‘n tikje zurig smaken.

3. Haal de vorm uit de koelkast en giet het beslag op de bodem. Dek de vorm af en zet de taart minstens een paar uur of tot de volgende dag in de koelkast tot hij mooi is opgesteven.