De brand in de Notre-Dame in Parijs is onder controle. De brandweer slaagde er na meer dan acht uur blussen in om het vuur deels te doven. 'Maar twee derde van het dak ging wel in de vlammen op', meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

'We kunnen aannemen dat de structuur van de Notre-Dame in zijn geheel is gered en gevrijwaard', aldus brandweercommandant van Parijs, Jean-Claude Gallet. 'Het vuur is afgenomen in intensiteit', liet ook de Franse staatssecretaris Laurent Nuñez weten, al vraagt hij om 'extreem voorzichtig' te blijven.

Het vuur onstond rond 18.50 uur in het dakgewelf. De exacte omvang van de schade is nog niet bekend, maar duidelijk is wel dat het monument er erg aan toe is. Zo is onder andere de torenspits ingestort en ging het grootste gedeelte van het dakgeraamte in vlammen op. De twee iconische torens van het gebouw zouden gevrijwaard zijn.

De brandweer is nog volop bezig met nablussen. Volgens persagentschap Reuters raakte zeker één brandweerman zwaargewond bij het bestrijden van de vlammen. Alles samen zijn sinds het ontstaan van de brand maar liefst 400 à 500 brandweerlieden in de weer om zoveel mogelijk van het gebouw te redden. Bij de bluswerken werden 18 brandslangen gebruikt, sommige gemonteerd op mechanische armen. 

In eerste instantie hield de brandweer zich bezig met toeschouwers en omwonenden op afstand te houden, maar later kreeg een groep brandweerlieden specifiek de opdracht om kunstwerken uit de kathedraal in veiligheid te brengen, zegt de assistent van de Parijse burgemeester in een gesprek met nieuwsdienst BFMTV. De doornenkroon van Jezus Christus, een van de belangrijkste relikwieën uit het christendom, is uit de brandende Notre-Dame gered. Ook de tuniek van Lodewijk de Heilige werd uit de vuurzee gehaald, bevestigde burgemeester Anne Hidalgo.

Renovatie

Het parket van Parijs heeft een onderzoek geopend naar 'onvrijwillige vernietiging door vuur'. Voorlopig is nog niets bekend over een mogelijke oorzaak, maar brandstichting lijkt onwaarschijnlijk. De speurders zijn in de nacht van maandag op dinsdag gestart met het verzamelen van de getuigenissen van de arbeiders die aan de slag waren op de werf van de Notre-Dame.

De kathedraal in het hart van Parijs wordt al enige tijd gerenoveerd, maar het is niet duidelijk of die werken de brand hebben veroorzaakt.

Macron

Het nieuws maakt in Frankrijk diepe indruk. President Macron heeft een voor maandag geplande toespraak afgelast. Hij was van plan om de aftrap te geven van het 'nationale debat', waarbij hij een antwoord wou geven op de verzuchtingen van de 'gele hesjes', maar dat is voorlopig uitgesteld. Hij sprak van een ramp die het hele land beroert, en noemt het triest hoe 'een deel van ons' in vlammen opgaat. Hij bracht maandagavond nog een bezoek aan de kathedraal. Ook uit het buitenland stromen reacties van medeleven binnen, onder andere van onze premier Charles Michel. 

Trekpleister

Met jaarlijks twaalf tot veertien miljoen bezoekers is de Notre-­Dame een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Parijs. Dat is deels te danken aan het boek 'De klokkenluider van de Notre-Dame' van Victor Hugo, dat onder andere door Disney werd bewerkt tot een succesvolle tekenfilm.

Het bouwwerk verkeert echter al jaren in slechte staat. De voorbije jaren vielen regelmatig brokstukken naar beneden, waardoor een grondige restauratie zich opdrong. De laatste keer dat de kathedraal grondig onder handen werd genomen, dateerde al van de negentiende eeuw.