Vias wil nultolerantie alcohol voor motorrijders
Themabeeld Foto: Marc Cels

Motorrijders zouden volgens verkeersinstituut Vias geen druppel alcohol meer mogen drinken. Uit cijfers blijkt dat het aantal ongevallen met motorrijders onder invloed licht is gestegen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag.

Volgens Vias zijn de risico’s voor dronken rijden op een motor nog groter dan bij de wagen. ‘Op een motor ben je kwetsbaarder’, aldus woordvoerder Stef Willems. ‘Een klein beetje alcohol kan er al toe leiden dat je moeilijker het evenwicht behoudt.’

Uit Vias-cijfers van 2017 blijkt dat 6,6 procent van de motorrijders die bij een ongeval betrokken raakten te veel gedronken had. In 2016 was dat nog 6,3 procent. ‘Die nieuwe cijfers sterken ons nog meer in ons pleidooi’, aldus Willems.

Van alle weggebruikers die na een ongeval worden gecontroleerd, zijn automobilisten (10,7 procent) het vaakst onder invloed. Daarna volgen bestuurders van bestelwagens (9,9 procent) en bromfietsen (8,9 procent). In vergelijking met andere bestuurders scoren motorrijders dus minder slecht.

De Motorcycle Action Group, die de belangen van motards verdedigt, vindt nultolerantie geen slecht idee, maar dan moet het wel gelden voor bestuurders van alle voertuigen. ‘Het verbaast mij dat de motorrijder geviseerd wordt’, verklaart woordvoerder Theo Beeldens. ‘Het argument dat je moeilijker het evenwicht behoudt met een glaasje te veel op, klopt technisch gezien niet. Het evenwicht wordt door de motor­fiets bepaald, niet door de bestuurder.’