‘Naar minimale dienstverlening bij luchtverkeersleider Skeyes’
Foto: BELGA

Het Waals agentschap voor luchthavens (Sowaer) raadt Waals minister van Luchthavens Jean-Luc Crucke de regionalisering van de controle en beheer op het luchtruim af. Het agentschap pleit wel voor een minimale dienstverlening voor de luchtverkeersleiding, schrijft zakenkrant L’Echo.

Crucke kaartte de aanhoudende acties bij het autonoom overheidsbedrijf Skeyes, het vroegere Belgocontrol, aan. Vannacht was het luchtruim boven ons land opnieuw een aantal uren gesloten wegens te weinig personeel. Die acties hebben een weerslag op de luchthavens van Luik en Charleroi. Daarom opperde Crucke recentelijk om Skeyes links te laten liggen en een beroep te doen op een buitenlandse speler. Hij overwoog ook een regionalisering van de bevoegdheid. De minister vroeg aan Sowaer om de verschillende mogelijkheden na te gaan.

Het luchthavenagentschap is alvast geen voorstander van een privatisering. Het ‘lijkt moeilijk om over een eigen leverancier te beschikken’ en het huidige samenwerkingsakkoord is financieel gunstig voor de gewesten, klinkt het.

Bovendien benadrukt Sowaer dat het beheerscontract van Skeyes op 1 juli afloopt. Vanaf die datum zou de federale regering het beheer van het luchtruim kunnen toevertrouwen aan een andere speler. Sowaer raadt het Waals Gewest aan te overleggen met de federale overheid, bindende clausules in het volgende beheerscontract te laten opnemen. Een piste waarin Crucke zich kan vinden.

‘Ik zeg niet dat de regionalisering van het beheer van het luchtruim onmogelijk is, maar het scheelt niet veel’, zegt Crucke in L’Echo. ‘Europa wil één luchtverkeersleider per lidstaat en zelfs samenwerking tussen lidstaten. Een ander model invoeren is niet onmogelijk, maar dan moeten we vele dingen geleidelijk afbreken en zouden we veel tijd verliezen. Voor een oplossing moeten we gebruikmaken van de verlenging van de conventie tussen Skeyes en de federale overheid en Wallonië om een minimale dienstverlening zoals bij de NMBS te onderhandelen.’