Gebakken of gegrild: drie gerechten met halloumi
Foto: rr

Halloumi, een van oorsprong Cypriotische kaas die vooral in het Middellandse Zeegebied erg populair is, is aan een opmars bezig in ­Europa. Inspiratie voor de menukaart.

Journaliste Sarah Vankersschaever kijkt voor deze krant naar de evolutie in onze winkelkar richting gezonde, duurzame en lokale voeding. Zoals de opmars van halloumi, dat ook inspireerde tot een Belgische variant van de kaas. Heeft u een vraag over voeding? Mail ze naar Sarah. Vankersschaever@standaard.be. U vindt het antwoord elke woensdag op dS Online en in dS Avond.

STOOFPOT MET KIKKERERWTEN, SPINAZIE EN TOMAAT

INGREDIËNTEN (voor vier personen)

1 ui (gesnipperd)
Boter of sesamolie
1 teen knoflook (gehakt)
Ca. 25 g verse gember (gehakt)
1 gedroogde chilipeper of gemalen cayennepeper naar smaak
1 kl komijnzaad (gemalen of geplet)
1 kl gemalen korianderzaad
½ kl kurkumapoeder
400 g tomatenstukjes
250 g gekookte en uitgelekte kikkererwten
450 g spinazie
100 g romige volle yoghurt
1 pakje halloumi-kaas of panir
Half bosje verse koriander (fijngehakt)

BEREIDING

1. Fruit de ui in een grote pan glazig in boter of olie, op een matig vuur. Voeg daarna de knoflook, gember, de chilipeper, komijn, koriander en kurkuma toe. Temper het vuur en laat de smaakmakers een tiental minuten garen.

2. Draai het vuur weer wat open en voeg de tomaten en de kikkererwten toe, met wat zout. Roer alles door elkaar en breng naar het kookpunt. Temper het vuur zodat de smaken zich rustig verder kunnen ontwikkelen.

3. Gaar de spinazie op de manier die je het handigst vindt: door ze even onder te dompelen in kokend water, door ze te stomen of door ze kort te stoven in een aparte pan met olie. Voeg de spinazie toe aan de stoofpot.

4. Schep de yoghurt in een kommetje en roer er een na een enkele scheppen van de hete stoofpot door, zodat de yoghurt geleidelijk opwarmt. Voeg het mengsel toe aan de stoofpot. Check de smaak en voeg eventueel nog peper of zout toe.

5. Snijd de halloumi of de panir in plakjes en bak ze in een aparte pan met hete olie goudbruin. Verdeel ze over de stoofpot en werk die af met de koriander.

Gebakken of gegrild: drie gerechten met halloumi

HARTIGE BLADERDEEGWAFELTJES

*Een recept van Stephanie Coorevits, uit het kookboek ‘Love cooking’

INGREDIËNTEN

500 g (baby)spinazie
Een bosje platte peterselie
Een bosje munt
150 g halloumi
Een vel bladerdeeg
Citroensap (naar smaak)
Peper, zout, olijfolie

BEREIDING

1. Doe de spinazie in een vergiet. Zet een waterkoker op met 1 liter water. Zodra het water kookt, giet je het over de spinazie. De spinazie zal slinken maar niet te ‘plat’ worden. Spoel met koud water om de groene kleur te behouden

2. Knijp al het vocht uit de spinazie en hak de bladen fijn. Hak de peterselie en de munt fijn. Meng ze onder de spinazie. Snijd de halloumi fijn en meng onder het spinazie-kruidenmengsel. Kruid af met een geut olijfolie, citroensap, zout en peper naar smaak.

3. Steek rondjes uit het vel bladerdeeg. Beleg de helft van de rondjes met een lepeltje spinazievulling. Bedek met de andere helft deegrondjes. Druk alle randjes goed aan.

4. Verwarm het wafelijzer. Bak de wafeltjes krokant. Dien op met een frisse yoghurtdip zoals tzatziki.

Gebakken of gegrild: drie gerechten met halloumi

TOMATENSALADE MET HALLOUMI EN WATERMELOEN

(omdat we alvast uitkijken naar zomerse dagen)

INGREDIËNTEN (voor vier personen)

1/2 watermeloen
Assortiment seizoenstomaten
Olijfolie
2 pakjes halloumi
500 g rundergebraad (de ‘valse’ filet uit de schouder is ideaal van grootte)
Selderijzout
Zwarte peper

BEREIDING

1. Breng het rundergebraad op smaak met selderijzout en zwarte peper. Gril kort en krachtig langs elke kant op de barbecue of in de grilpan. Laat rusten en doorbloeden in aluminiumfolie.

2. Snijd de watermeloen en de tomaten in grote stukken, breng op smaak met wat peper, heel weinig zout en flink wat olijfolie.

3. Bestrijk de halloumi met wat olie en gril kort en krachtig op de barbecue of in de grillpan. Assembleer de salade in een schaal en serveer.