Disney lanceert eigen Netflix… en die is goedkoper
Op Disney+ krijgen klanten een breed aanbod van Pixar-films, Star Wars en de superheldenreeks van Marvel. Foto: Disney

Star Wars, de superhelden van Marvel én alle Pixar-films in één grote pot: met Disney+ lanceert Disney eind dit jaar zijn eigen streamingplatform. Het bedrijf gaat nadrukkelijk de strijd aan met Netflix. Met 6,99 dollar per maand wordt Disney+ een pak goedkoper dan zijn grootste concurrent.

Netflix krijgt er vanaf november een te duchten tegenstander bij. Tijdens een drie uur durende presentatie heeft Disney-baas Bob Iger vrijdag zijn eigen nieuwe streamingplatform voorgesteld.

Op Disney+ krijgen klanten een uitgebreide catalogus van elke Disney- en Pixar-film, meer dan 5.000 afleveringen van Disney-shows zoals Lizzie McGuire en Kim Possible, documentaires van National Geographic én alle films uit de Star wars- en Marvel-reeksen. Zo mikt Disney nadrukkelijk op alle liefhebbers van de immer populaire Luke Skywalker, Captain America en Iron Man. Nog een verrassing: dankzij de aankoop van 21st Century Fox biedt Disney+ straks ook alle dertig seizoenen van The Simpsons aan.

Het meest opvallende is het prijskaartje. Disney+ zal per maand 6,99 dollar kosten – zo’n 6,18 euro. Dat is aanzienlijk goedkoper dan Netflix: daar werd het goedkoopste abonnement onlangs opgetrokken tot 8,99 euro. Dat Disney de tegenaanval inzet op Netflix blijkt ook uit de toekomstplannen. Het komende jaar investeert Disney ongeveer 1 miljard dollar om 25 nieuwe series en 10 nieuwe films te maken. Bij de start zal Disney+ 400 films en 7.500 tv-afleveringen aanbieden. Het mikt op minstens 60 miljoen betalende abonnees. Netflix heeft wereldwijd bijna 140 miljoen klanten.

In de VS wordt Disney+ op 12 november gelanceerd. In België is het voorlopig wachten tot 2020.

Aandeel Disney naar recordhoogte

Beleggers hebben enthousiast gereageerd op de aankondiging van het Amerikaanse entertainmentconcern Disney. Op de beurs van New York stuurden beleggers het aandeel tot 11 procent hoger, goed voor een recordstand van 129,85 dollar. Het aandeel Netflix daalde met 2,1 procent.