Meer dan twintig nieuwe codes op belastingbrief
Foto: Photo News

De belastingaangifte dikt dit jaar opnieuw aan. Voor Vlamingen zijn er in totaal 829 mogelijke codes in te vullen. Meer dan twintig codes duiken voor het eerst op.

Dat blijkt uit het document voor de ‘voorbereiding van de aangifte’, die het ministerie van Financiën heeft vrijgegeven. Voor de Vlaamse brief gaat het op het eerste gezicht om slechts zes codes meer dan vorig jaar. Voor Brussel en Wallonië om zeven.

Maar die stijging geeft een ietwat verkeerd beeld, waarschuwt belastingexpert Jef Wellens van Wolters Kluwer. Er zijn namelijk veel meer vakjes die nieuw zijn. Hij spreekt van meer dan twintig nieuwe codes. Maar omdat een aantal oudere codes is samengevoegd, vervalt een aantal codes zonder dat de maatregelen zelf echter verdwijnen. ‘Schijn bedriegt’, waarschuwt Wellens dan ook in een analyse van de wijzigingen.

Verminderingen

Volgens Wellens bevinden de grootste wijzigingen zich in het deel over de belastingverminderingen. Vlaanderen schafte weliswaar de vermindering voor dakisolatie af, maar op federaal vlak kwamen er nieuwe aftrekposten bij.

Die zijn echter lang niet voor iedereen relevant. Het gaat bijvoorbeeld om zaken als de pensioenovereenkomst voor zelfstandigen of het kopen van aandelen in groeibedrijven. Ook kosten voor het adopteren van een kind via een erkende dienst, kunnen nu in mindering worden gebracht.

Pensioensparen

Dat sommige nieuwe maatregelen bij al bestaande codes zijn ondergebracht, komt volgens Wellens de duidelijkheid niet ten goede. Zo krijgt de nieuwe regeling voor het duaal pensioensparen geen aparte rubriek, maar moet die bij dezelfde code worden ingevoerd als de oude regeling.