'Chinese eigenaar moet van Amerika datingapp Grindr verkopen'
Foto: belga
Grindr is te koop. De Chinese eigenaar van de populaire datingapp voor homomannen had nochtans beursambities, maar zou door Amerika onder druk gezet worden om de app van de hand te doen. 'Een nationaal veiligheidsrisico', vinden de Amerikanen.

Het Chinese gamingbedrijf Beijing Kunlun Tech zet de app Grindr in de etalage, nadat het Amerikaanse Committee on Foreign Investment (CFIUS) haar bezorgdheid heeft geuit. Dat meldt Reuters. Volgens de Amerikaanse overheidsinstantie is het een nationaal veiligheidsrisico dat een datingapp met hoofdkwartier in Californië in handen is van Chinezen. Grindr telt wereldwijd dagelijks 3,6 miljoen gebruikers.

Wat dat risico precies inhoudt, wordt niet verduidelijkt, maar allicht gaat het om de gevoelige data die het bedrijf bezit. De Verenigde Staten treden steeds strenger op tegen appontwikkelaars die persoonlijke data gebruiken, al zeker wanneer er militairen of personeel van veiligheidsdiensten bij betrokken kunnen zijn. 

De Amerikaanse bezorgdheid is een streep door de rekening van Kunlun, dat plannen had voor een beursgang. Het bedrijf gooit nu het roer om en heeft besloten Grindr van de hand te doen. Het zou daarvoor de investeringsbank Cowen in de arm genomen hebben. Het moet op zoek naar geïnteresseerde Amerikaanse overnemers. 

Grindr werd in 2009 gelanceerd door de Israëlische Joel Simkhai. Hij trok zich in 2018 terug na de Chinese overname. Die begon in 2016 en werd in 2018 definitief. Door die getrapte aanpak kon het bedrijf het toezicht van CFIUS aanvankelijk omzeilen. Dat zou kunnen verklaren waarom de waakhond nu uitzonderlijk tussenkomt in een overname die al heeft plaatsgevonden.