Een Amerikaanse middelbare school verovert het internet met hun schooltoneel. Met beperkte middelen slaagden ze erin de science fiction-klassieker ‘Alien’ voor twee avonden opnieuw tot leven te brengen.

Een team van drie leerkrachten en een twintigtal leerlingen uit Bergen, New Jersey sloeg de handen in elkaar om de filmklassieker van Ridley Scott te bewerken tot een toneelstuk. De voorbereiding nam een achttal maanden in beslag. Maar naast tijd investeerden de leerkrachten er ook aardig wat geld in. De productie kostte ongeveer 3500 dollar. Het leeuwendeel daarvan ging naar de catering en verlichting.

Toen iemand beelden van het toneelstuk postte op de website Reddit, begon het filmpje een eigen leven op het web te leiden. Vervolgens pikte Adam Savage, bekend van het wetenschapsprogramma MythBusters op Discovery Channel, de video via Twitter op. Zelfs de filmfranchise van ‘Alien’ tweette lovend over het toneelstuk. ‘We zijn onder de indruk.’

Ondanks het kleine budget wist de school, die tot de meest ondergefinancierde in de staat behoort, indrukwekkende rekwisieten en kostuums te maken. Om de kosten te beperken, maakten ze voornamelijk gebruik van gerecycleerd materiaal. De leraren willen zo tonen hoe je met vindingrijkheid alsnog grote dingen kan bereiken.