Boeing 737 MAX 8 maakt noodlanding in VS
Foto: AFP

Een vliegtuig van het geteisterde type Boeing 737 MAX 8 heeft een noodlanding moeten maken omwille van een probleem met de motor. Er zaten geen passagiers in het toestel.

Na twee crashes met de Boeing 737 MAX 8 zijn de toestellen in Amerika, Europa en Azië grotendeels verboden. Dit vliegtuig, van Southwest Airlines was op weg van Orlando naar Victorville. Zonder passagiers dus, want dat mag niet meer sinds de zorgen om het vliegtuig groot zijn. Southwest Airlines bracht het toestel louter naar een andere luchthaven.

Maar onderweg bleek er een probleem ‘gerelateerd aan de motor’. Het vliegtuig keerde terug naar Orlando, nadat er een noodsituatie gemeld werd. De piloten kregen het toestel veilig aan de grond.

De FAA, de Amerikaanse regulator, laat wel degelijk toe dat luchtvaartmaatschappijen hun vliegtuigen zonder passagiers naar andere luchthavens brengen. Boeing reageert voorlopig kort: ‘We ondersteunen onze klant na het incident.’ Southwest Airlines heeft nog niet gereageerd.

De problemen met het Lion Air-toestel hadden niet te maken met de motor, maar met een anti-overtrek-systeem, dat automatisch in gang schiet als een sensor uitvalt. Het gevolg is dat de neus van het vliegtuig de dieperik in schiet. Boeing heeft nu testvluchten uitgevoerd met een simulatie van de Lion Air-vlucht. Daaruit blijkt dat piloten veertig seconden de tijd hadden om dat systeem handmatig uit te zetten, vooraleer het dus neerstortte. Hoe ze dat moesten doen, konden ze niet terugvinden in de handleiding, omdat het er niet in stond.