De Clercq wil extra inspanningen van Kompass Klub
Foto: Maxime Byttebier - Nachtschaduw

De Kompass Klub in Gent, die op bevel van burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) voor vier maanden werd gesloten, mag opnieuw open. Dat heeft de Raad van State beslist. De Clercq wil nu in overleg gaan met de club.

'De Raad van State stelt dat ik als burgemeester terecht en correct heb opgetreden', zegt Mathias De Clercq, 'maar dat de duur van de sluiting onvoldoende gemotiveerd is.' De burgemeester wil nu met de club in dialoog gaan om te kijken welke inspanningen nog moeten gebeuren. Hij vraagt extra inspanningen en oplossingen. 'Ik wil een bruisend, en een veilig nachtleven', zegt de Open VLD'er op Radio 1.

Op 12 maart besliste burgemeester Mathias De Clercq en het Gentse schepencollege dat de populaire Kompass voor vier maanden de deuren moest sluiten. Oorzaak: te veel problemen met drugs. De directe aanleiding voor de sluiting was de dood van een werknemer, vermoedelijk mede door druggebruik. 

Sluiting geschorst

Kompass Klub trok naar de Raad van State tegen de maandenlange sluiting en kreeg gelijk. De Raad van State besliste dinsdag dat de club opnieuw open mag. Het bevel tot tijdelijke sluiting werd door de Raad van State geschorst. De beslissing is onvoldoende gemotiveerd, klinkt het.

Uitbater Jens Grieten was niet te spreken over de bestuurlijke maatregel van de Gentse burgemeester. ‘We hebben altijd goed samengewerkt met de stad om het drugsprobleem te minimaliseren’, klonk het bij Grieten. ‘Kompass is heel veel gecontroleerd en hoe meer je controleert, hoe hoger de cijfers. Van de 23 dealers die hier zijn opgepakt, waren er 18 op aangeven van het personeel van Kompass. Dan zeggen dat dit een plaats is waar zomaar drugs kunnen worden gebruikt, is veel te kort door de bocht.’

Drugsdode

Op enkele maanden tijd werden 23 dealers opgepakt in de club, en begin dit jaar overleed een medewerker van de Kompass aan de combinatie van zeer zware XTC en een medische voorgeschiedenis. Ook bij politieacties in de straten in de buurt van de club werden meerdere bestuurders onder invloed van drugs betrapt. ‘Deze maatregel komt op basis van ernstige aanwijzingen dat er zich in Kompass Klub herhaaldelijke illegale drugsgerelateerde activiteiten voordoen’, zei burgemeester De Clercq over zijn beslissing tot sluiting.

Door het burgemeestersbevel moest de nachtclub de voorbije twee weekends de deuren sluiten. In het weekend van 15 tot 17 maart stonden twee grote evenementen gepland. Die konden last minute doorgaan op andere locaties. De set van de wereldberoemde dj Amelie Lens werd verplaatst van vrijdagavond in de Kompass naar zondagavond in een club in Antwerpen, de vijfde editie van Trillers werd verplaatst naar de Kokorico in Zomergem.