Tweehonderd klimaatactivisten brachten nacht door aan Troonplein
Foto: BART DEWAELE

Een tweehonderdtal klimaatactivisten heeft de tweede nacht van de protestactie Occupy for Climate doorgebracht op het Brusselse Troonplein.

Het heeft enigszins de look van een festivalterrein, met de tientallen tentjes die opgesteld staan op het gras van het Troonplein. N-VA-kamerlid Peter De Roover kwam er dinsdagochtend vroeg zelfs een kijkje nemen en sprak er met actievoerders.

Dinsdag is D-day voor de klimaatactivisten, want in de Kamercommissie voor de wijziging van de Grondwet zal er gestemd worden over de herziening van artikel 7bis. Er wordt verwacht dat een aantal activisten die stemming zal volgen.

‘Het gaat dan vooral om aanwezig te zijn, maar we willen tonen aan de politici dat we als burgers natuurlijk hun beslissingen opvolgen’, zegt woordvoerder Thomas Leroy van Greenpeace.

Klimaatmars vervroegd

Of de activisten na de stemming hun ‘klimaatdorp’ zullen opruimen en terug naar huis gaan, is nog niet zeker. Dat wordt in een nieuwe algemene vergadering beslist na de stemming in het parlement over artikel 7bis.

De jongeren van Youth for Climate vervroegen hun spijbelactie van donderdag naar dinsdag in het teken van de stemming rond artikel 7bis. Om 10.30 uur vertrekken ze aan het Noordstation en wandelen ze naar het Troonplein.