Nieuwe raketaanvallen in Israël en Gaza ondanks staakt-het-vuren
Foto: AP

Ondanks het staakt-het-vuren dat maandag werd afgekondigd door Hamas, hebben in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw raketaanvallen plaatsgevonden in Israël en op de Gazastrook. Dat meldt het Israëlische leger dinsdagochtend.

Palestijnse militanten hebben een dertigtal raketten afgevuurd in de richting van Israël, en het Israëlische leger heeft zijn luchtaanvallen voortgezet, aldus een woordvoerder van het leger. Israël laat weten ongeveer vijftien ‘terroristische doelwitten’ te hebben geraakt in het noorden van de Gazastrook, waaronder twee militaire sites. Het leger gebruikte ook tanks en gevechtshelikopters.

Hamas, de islamitische beweging die de Gazastrook controleert, kondigde maandagavond een staakt-het-vuren aan na onderhandelingen onder leiding van Egypte. Israël heeft de wapenstilstand niet bevestigd.

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen flakkerde opnieuw op nadat een raket die vanop de Gazastrook werd afgevuurd maandag een woning raakte nabij Tel Aviv. Daarbij vielen zeven gewonden, onder wie verschillende kinderen. Israël reageerde met raketaanvallen, die dan weer werden gevolgd door Palestijns geschut.

Verkiezingen

De escalatie van het geweld komt er twee weken voor de verkiezingen in Israël. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu krijgt zowel van de linker- als van de rechterkant kritiek omdat hij te laks zou zijn tegenover Hamas. Netanyahu kortte maandag een bezoek aan de Verenigde Staten met enkele uren in om de situatie in zijn land van dichtbij te kunnen opvolgen.

Net tijdens dat bezoek ondertekende Trump een verklaring waarin hij de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogte formeel erkent. Dat is een overwinning voor Israël: Israël annexeerde het gebied in 1981, maar volgens het internationaal recht gaat het om Syrisch gebied dat door Israël wordt bezet.