Zwitsers willen uurwerken op Unesco-erfgoedlijst
Themabeeld Rolex Foto: AFP

Zwitserland en Frankrijk hebben samen een kandidatuur ingediend om de ambachtelijke uurwerken op de Unescolijst van immaterieel erfgoed te krijgen. De beslissing daarover wordt in november 2020 genomen.

Beide landen hebben een aanvraag ingediend voor de horloge- en kunstmechaniek, die samen de ambachtelijke horlogestiel van het Juragebergte vertegenwoordigt. De Jura strekt zich uit tussen Genève en Schaffhouse. Ook de vervaardiging van muziekdozen en mechanische muziek in de regio van Saint-Croix behoren tot de kandidatuur, aldus het federaal cultuurdepartement.

De technieken worden in de Frans-Zwitserse regio aangeleerd door ambachtslieden, bedrijven, scholen, musea en organisaties. Ze zijn zowel manueel en traditioneel als innovatief.

Zwitserland heeft daarenboven samen met Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Noorwegen een kandidatuur ingediend voor de artisanale technieken en gebruiken van de kathedraalateliers in Europa.

Garnaalvisserij

Unesco wil met de Conventie voor het waarborgen van immaterieel cultureel erfgoed tradities, traditionele ambachten en feestelijkheden bewaren. In Vlaanderen staan onder meer de garnaalvisserij te paard van Oostduinkerke, het Ros Beiaard en de Ommegangsreuzen van Dendermonde en Aalst Carnaval op de lijst van immaterieel erfgoed. Die laatste riskeert echter van de lijst te verdwijnen, na de veelbesproken praalwagen met Joodse karikaturen.