‘Tien kinderen gedood bij Amerikaanse luchtaanval in Afghanistan’
Bij het bergen van de lichamen van de slachtoffers braken zaterdag protesten uit Foto: AP

Bij een Amerikaanse luchtaanval op Afghanistan zijn zaterdag tien kinderen van dezelfde familie omgekomen, samen met drie volwassenen. Dat maakten de Verenigde Naties maandag bekend.

Amerikaanse en Afghaanse troepen besloten zaterdag gezamenlijk over te gaan tot een luchtaanval tijdens een gevecht met de Taliban in Kunduz, een noordelijke provincie in Afghanistan waar de terreurorganisatie erg sterk staat.

De getroffen kinderen en hun familie waren op de vlucht voor geweld elders in het land, maakt de VN-missie in Afghanistan (UNAMA) bekend na een voorlopig onderzoek naar het incident. Dat onderzoek is nog niet afgesloten. Zo wordt nog nagegaan of alle dertien slachtoffers daadwerkelijk overleden op het tijdstip van de luchtaanval.

Behalve de dertien burgerdoden vielen ook drie gewonden.

Levend schild

Een woordvoerder van de Navo-missie ‘Resolute Support’ in Afghanistan bevestigt dat het Amerikaanse leger zaterdag een luchtaanval heeft uitgevoerd, maar zegt dat er nog wordt onderzocht of daar inderdaad ook burgerslachtoffers bij waren.

‘We proberen te allen tijde burgerslachtoffers te voorkomen, maar de Taliban gebruikt hen als levend schild’, zegt sergeant Debra Richardson.

In 2018 viel in Afghanistan een recordaantal burgerdoden als gevolg van luchtaanvallen en zelfmoordaanslagen, zo meldden de Verenigde Naties in februari. Sinds 2014 blijft ook het aantal kinderen dat daardoor het leven laat, jaar na jaar toenemen.