Rusland zendt militairen naar Venezuela
Foto: REUTERS

Twee Russische militaire vliegtuigen zijn gespot op de luchthaven van Caracas. Moskou versterkt zo zijn banden met het regime van Nicolas Maduro.

Volgens lokale media stuurde Rusland afgelopen weekend twee militaire vliegtuigen: een passagierstoestel en een vrachttoestel. Aan boord zaten naar verluidt een honderdtal militairen, onder wie ook generaal Vasily Tonkoshkurov. Volgens de krant El Nacional brachten de Russen ook 35 ton materieel mee.

Het Russische staatspersbureau Sputnik schrijft dat de vliegtuigen zijn gestuurd in het kader van ‘militaire contracten’.

Dat Rusland militairen stuurt naar Venezuela komt niet geheel als een verrassing. Drie maanden geleden hielden Caracas en Moskou nog een gezamenlijke militaire oefening. Voor die oefening stuurde Rusland ook twee bommenwerpers.

 

Bondgenoot

Rusland is al lang een bondgenoot van het regime van president Nicolas Maduro. Het land leent miljarden dollars aan zijn Zuid-Amerikaanse bondgenoot en ondersteunt de Venezolaanse olie-industrie en het Venezolaanse leger.

Venezuela verkeert in een zware politieke en economische crisis. Het land heeft een socialistisch regime, onder leiding van president Nicolas Maduro. Maar begin dit jaar riep parlementsvoorzitter Juan Guaidó zichzelf uit tot nieuwe machthebber. Hij werd meteen erkend door de Verenigde Staten, die ook sancties oplegden tegen het regime van Maduro. Tegelijk kampt het land met een hyperinflatie en grote stroompannes. Al meer dan drie miljoen inwoners zijn Venezuela ontvlucht.

Volgens Moskou probeert Guaidó een illegale staatsgreep te plegen. Met zijn steun aan Maduro wil Rusland onder meer zijn oliebelangen veiligstellen.