Vijf moskeeën met voorhamer beschadigd in Birmingham
De moskee in Erdington in Birmingham. Foto: AP

Minder dan een week na de aanslagen op moslims in Nieuw-Zeeland zijn vijf moskeeën in de Engelse stad Birmingham beschadigd. Buren zagen hoe een man met een voorhamer de ramen kapot sloeg van enkele moskeeën in de stad. Noch de daders, noch het motief zijn momenteel bekend. Dat heeft de lokale politie donderdag gemeld.

De politie kreeg donderdag rond half drie ’s nachts een eerste melding over een man die met een voorhamer de vensters van de moskee in Bichfield Road, in het noorden van Birmingham, vernielde. Minder dan een uur later kwam er een nieuwe melding binnen over gelijkaardige feiten bij een andere moskee.

De politie versterkte daarop haar patrouilles rond religieuze bouwwerken in de stad, en stelde bij nog twee andere moskeeën beschadigingen vast. Later in de ochtend werd duidelijk dat nog een vijfde moskee werd beschadigd.

De politie van regio West Midlands liet weten dat het motief nog niet bekend is en dat rechercheurs en de terreurbestrijdingseenheden de zaak onderzoeken.

‘Sinds de tragische gebeurtenissen in Christchurch in Nieuw Zeeland hebben agenten en het personeel van de politie van de West Midlands nauw samengewerkt met de geloofspartners in de hele regio om geruststelling en steun te bieden aan moskeeën, kerken en plaatsen van gebed’, zegt hoofdcommissaris Dave Thompson van de politie van West Midlands in een verklaring. ‘In deze moeilijke tijden is het ongelooflijk belangrijk dat iedereen zich verenigt tegen degenen die onenigheid, onzekerheid en angst willen creëren in onze gemeenschappen’, zei hij.

Shabana Mahmood, parlementslid voor Birmingham, noemt de aanvallen ‘verschrikkelijk’. ‘Ik zou alle bewoners willen aansporen om kalm te blijven’, tweette ze. Mahmood roept wel iedereen die informatie heeft over de aanvallen zich te melden.

Verschillende antiracistische verenigingen proberen regelmatig te waarschuwen voor de opkomst van islamofobie in de Britse samenleving. Volgens een onderzoek dat in februari door Hope Not Hate werd gepresenteerd, beschouwt meer dan een derde van de Britten de islam als een ‘bedreiging’ voor hun manier van leven.