Nieuw: Urban Trail voor wandelaars
De neogotische turnzaal van hogeschool Howest zal dienstdoen als start- en aankomstplaats Foto: mvn

In navolging van de Urban Trail krijgt Brugge nu ook als allereerste stad een Urban Walk, speciaal aangepast voor wandelaars. ‘Voor wandelaars is beleving nog belangrijker.’

Een parcours afleggen door Brugge en zijn gebouwen: lopers kunnen het al enkele jaren. En nu krijgen wandelaars met Urban Walk hun eigen evenement op 2 juni. Het wordt een nieuw concept dat gegroeid is uit Brugge Urban Trail, dat voor het eerst in 2013 plaatsvond.

‘Dat was van bij het begin een groot succes, en ook steeds meer wandelaars vroegen om deel te nemen. Dat hebben we ook mogelijk gemaakt, maar daarbij zijn we gestuit op een aantal beperkingen’, zegt Greg Broekmans van Golazo, de organisatie achter het evenement.

‘Er waren vooral organisatorische beperkingen, omdat er nu eenmaal een groot verschil bestaat in de snelheid van de deelnemers. Bovendien hebben lopers en wandelaars ook andere behoeften. Voor een wandelaar is de beleving nog veel belangrijker dan voor een loper.’

Er is ook een praktisch verschil: voor het wandelevenement hoeven straten níet afgesloten te worden voor verkeer, want de deelnemers volgen de wegcode.

Parcours

Het Brugse stadhuis, waar ook een passage door de gotische zaal is gepland, wordt een van de tien gebouwen op het parcours. De neogotische turnzaal van hogeschool Howest is de start- en aankomstplaats. Daar worden deelnemers eerst getrakteerd op een gezond ontbijt en bij aankomst krijgen ze een Brugse Zot. De deelnameprijs voor het wandelevenement bedraagt twintig euro. In eerste instantie is er plaats voor drieduizend deelnemers.

Brugge is de eerste van in totaal vier steden die dit jaar uitpakken met een Urban Walk. Welke drie andere steden zullen volgen, wordt later bekendgemaakt.